Sovata – Praid : 17 motive pentru o vizită în zonă

Sarea este principala bogăție a zonei Sovata – Praid și cea care a pus-o pe harta turistică a României. Aceasta a fost exploatată de oameni încă de pe vremea romanilor. Tot de pe atunci, apele sărate din zonă erau folosite pentru tratarea diverselor afecțiuni. Stațiunea Sovata a fost atestată documentar încă din secolul al XVI-lea. În anul 1850 era deja cunoscută la nivel european pentru lacurile sale helioterme cu efecte terapeutice. Dar perioada sa de glorie a fost între cele două războaie mondiale, când a atras atenția familiei regale și a nobililor din Europa, la fel ca și Băile Herculane. Alături de salină și lacuri, calitatea aerului din zonă, peisajul desprins din basme, obiectivele, atracțiile și amenajările turistice fac din zona Sovata – Praid una dintre cele mai plăcute destinații pentru o vacanță pe melegurile autohtone.

Sugestii de cazare: 

  • Casa Katona – o pensiune din Sovata cu grădină, parcare gratuită, wifi și recenzii foarte bune la un preț mediu
  • Amethyst – o pensiune cu camere mari, frumos decorate, chiar lângă lac, dar cu prețuri ceva mai mari
  • Cabana Farmec Ciubar – Dézsabáj Kulcsosház – o casă de vacanță potrivită pentru grupuri mai mari, de maxim 8 persoane
  • Hotel Muresul Health Spa – un hotel cu propriul său centru spa, foarte aproape de centrul stațiunii

Parcul Central din statiunea Sovata

În continuare îți voi da 17 motive pentru a dedica o vacanță unei vizite în zona Sovata-Praid.

1. Salina Praid

Salina Praid se află în județul Harghita, la 60 km de Târgu Mureș și 310 km de București. „Dealul Sării” de aici ascunde cel mai mare zăcământ de sare gemă din România. Exploatarea ei a început încă din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, când s-a deschis Mina Iosif. De atunci, extracția ei a constituit o importantă sursă de venit pentru localnici.

Baza de agrement este amenajată la 120m adâncime. Temperatura în salină este constantă tot anul, în jurul valorii de 15-16°C. Aerul salin din interior contribuie la ameliorarea unor afecțiuni respiratorii. Dar salina este și un loc ideal pentru relaxare și petrecerea timpului liber alături de cei dragi.

Turiștii sunt transportați de la casa de bilete până la intrarea în salină cu un autobuz special. În interior sunt locuri de joacă pentru copii, terenuri de tenis, mese de ping pong și biliard, o capelă pentru toate confesiunile, o cafenea, un restaurant și un mini-muzeu cu fotografii și unelte vechi. În Salina Praid poți inclusiv să participi la o degustare de vinuri într-o cramă tradițională sau să îți testezi curajul și abilitățile pe traseele din parcul de aventură. La magazinele de suveniruri și produse naturiste vei găsi sare cu uleiuri esențiale pentru băi relaxante sau sare cu diverse condimente. Toate aceste atracții atrag anual peste 200000 de vizitatori care doresc să îmbine relaxare cu sănătatea într-un cadru inedit.

Salina Praid Salina Praid - traseu de aventura Salina Praid

2. Ștrandul Praid

Lângă salină este amenajat cel mai mare ștrand cu apă sărată din România. Acesta constituie o altă atracție pentru turiști, îmbinând latura curativă cu cea de agrement. Bazinele sunt alimentate cu apă sărată pompată din mina Gheorghe Doja, de la o adâncime de 150m. Salinitatea ei este foarte ridicată și orice încercare de a înota eșuează, turiștii plutind la suprafață fără să facă nici un efort. Apa sărată are și proprietatea de a reține căldura, astfel rămâne caldă chiar și după câteva zile mai răcoroase. În interiorul ștrandului există un restaurant cu autoservire și mai multe baruri, inclusiv un pool bar.

Strand Praid

3. Canionul de sare din Praid

La ieșirea din comuna Praid se află Rezervația Muntele de Sare, creată pe suprafața celui mai mare zăcământ de sare gemă din România. Rădăcinile lui se află îngropate la 3 km în pământ, cea mai mare adâncime din Europa. Aici, Pârâul Corund a săpat un canion în muntele de sare, rezultând un tablou extraterestru. Canionul este vizitabil în cadrul unul traseu educativ de 1.5km cu 9 puncte de informare. Sarea poate fi admirată în toate formele ei, cristale, cruste, buchețele, lapiezuri ș.a. Traseul prin canion duce și la băile cu nămol terapeutic sărat, considerat de unii o adevărată sursă de sănătate. La intrarea în canion se află Mina Iosif, prima mină deschisă în 1762, astăzi închisă.

Canionul de Sare din Praid - Drumul sarii Canionul de Sare din Praid - Drumul sarii Canionul de Sare din Praid - Drumul sarii

4. Lacul Ursu, comoara din Sovata

Apa sărată a lacurilor din Sovata poate ameliora unele afecțiuni ginecologice, inflamatorii, degenerative, reumatismale sau cardiovasculare. Lacul Ursu este cel mai mare lac cu apă sărată din stațiune și cel care atrage cei mai mulți turiști. Deține și trei recorduri la nivel mondial. Este singurul lac sărat din lume înconjurat de o vegetație bogată, cu toate că se află pe un munte de sare. Este cel mai mare lac helioterm din lume și singurul din Europa. Și se știe exact când a apărut, pe 27 mai 1875, în urma unei prăbușiri de teren.

Fenomenul heliotermic se referă la modul în care se realizează acumularea de energie termică. În cazul Lacului Ursu, apa sărată este acoperită de un strat de 10-15 cm de apă dulce provenită din precipitații. Aceasta are o densitate mai mică și nu se amestecă cu restul, ci acționează ca o lupă, încălzind stratul de apă sărată de dedesubt. O dată ce apa sărată se încălzește, stratul de apă dulce funcționează ca un izolator termic. Acest lucru face ca vara temperatura apei să varieze  între 10 și 20°C la suprafață, 30-40°C la adâncimea de un metru și peste 40°C la 1.5m adâncime. Perioada optimă pentru îmbăiere este luna iulie, când temperatura apei atinge maximele anuale.

„Marea Moartă a Europei” are o adâncime de 18.4m. Componentele chimice ale apei sunt considerate superioare oricărui alt izvor cu apă sărată din țară. Concentrația sării în straturile inferioare atinge aproape nivelul celei din Marea Moartă. Nămolul din lac este și el un important element terapeutic. Intrarea în ștrandul amenajat în jurul lacului este contra cost. O dată intrat, dacă vrei să ieși și să intri iar, trebuie să mai plătești o dată. Între ora 13 și 15 este obligatorie ieșirea din lac, dar poți rămâne în continuare în ștrand.

Dacă te-ai hotărât să vizitezi Sovata sau Praid, poți găsi o pensiune potrivită pentru nevoile tale pe Booking.

Lacul Ursu din Sovata

5. Lacurile mai mici din Sovata

În afară de Lacul Ursu, în Sovata există și alte lacuri mai mici, 6 sărate și 2 dulci, unele amenejate, iar altele nu. Lacul Negru este primul lac din Sovata, format încă din anul 1710 prin surparea unei ocne. În jurul lui s-a amenajat un mic ștrand. Lacul Aluniș, aflat în apropiere de Lacul Ursu, a fost de asemenea amenajat, după cum se se poate vedea printr-o scurtă plimbare, dar în 2020 nu a fost deschis pentru turiști. Nu știu cum va fi în continuare. Celelalte lacuri sărate sunt Mierlei, Roșu, Verde și Șerpilor, transformat în mlaștină. Lacurile dulci sunt Paraschiva și Tivoli. O plimbare în jurul lacurilor în serile călduroase de vară este modul ideal de a cunoaște stațiunea și a te relaxa. Există marcaje pentru trasee și piste pentru biciclete.

Lacul Rosu din Sovata

Lacul Tivoli din Sovata

6. Muntele de Sare din Sovata

Proprietățile terapeutice ale aerului și lacurilor sărate din zonă se datorează acestui Munte de sare, un vestigiu al perioadei în care Transilvania era acoperită de Marea Neagră. Urmând aleea din spatele Lacurilor Roșu și Verde se poate ajunge și la Muntele de Sare. Peisajul nu este la fel de spectaculos ca cel din canionul de lângă Praid. Dar și aici, în unele locuri, blocurile de sare au ieșit la suprafață creând forme interesante.

Muntele de sare din Sovata

7. Centrul Stațiunii Sovata

Orașul Sovata se află în județul Mureș, pe cursul superior al Târnavei Mici. Sarea, dealurile împădurite din jur și climatul moderat cu veri răcoroase și ierni blânde au favorizat dezvoltarea lui ca și stațiune balneară. Între cele două războaie mondiale a atras atenția familiilor nobile din Europa în căutare de relaxare. Atunci a devenit o stațiune cochetă și îngrijită. În acea perioadă de glorie au fost construite cele mai multe vile care astăzi ne atrag privirile și ne fac să ne simțim ca într-un mic orășel din Alpi. O plimbare prin centrul stațiunii este obligatorie pentru toți cei care ajung în zonă. Există și un trenuleț cu ajutorul căruia poți face un tur al stațiunii, dacă ești prea obosit după o zi de soare și apă.

Una dintre clădirile pe care nu ai cum să nu le observi este Vila Justiției, aflată chiar în centrul stațiunii. Aceasta a fost ridicată la începutul secolului al XX-lea pentru personalul Ministerului Justiței. O altă clădire cu arhitectură deosebită este Conacul Bernády, construit în cinstea primarului municipiului Târgu Mureș, Bernády Gyorgy. Vila este construită din lemn și se încadrează perfect în peisajul montan. Alte clădiri care se remarcă sunt Biserica „Adormirea Maicii Domnului” și Biserica din lemn „Schimbarea la Față”. Nu este de neglijat nici Parcul Central, o adevărată oază de liniște și verdeață.

Manastirea din lemn din Sovata Centrul statiunii Sovata Vila Justitiei din statiunea Sovata

8. Mocănița din Sovata

Bătrâna locomotivă cu abur construită în anul 1949 a fost restaurată și a devenit o importantă atracție turistică. O plimbare cu mocănița de la Sovata la Câmpu Cetății este una dintre experiențele pe care nu trebuie să le ratezi în timpul sejurului în Sovata. Traseul de 14 km durează cam o oră pe sens. Circulând cu  doar 35 km/oră, turiștii au șansa de a privi netingheriți pădurile dese, câmpiile cu flori și satele răsfirate de pe dealuri. La capăt se face o pauză de aproximativ o jumătate de oră, timp în care poți să savurezi un gulaș tradițional sau să alegi între a lua acasă un borcan cu dulceață de fragi sau de mure.

Mocanita din Sovata pana la Campu Cetatii

9. Jeep Safari la Câmpul Cetății

Ai și varianta de a lua bilet dus cu mocănița dimineața și întors seara sau să mergi până la Câmpu Cetății cu mașina. Astfel ai putea participa la un safari în Munții Gurghiului într-o mașină militară. Inițiativa aparține unui localnic, care așteaptă la capătul traseului mocăniței posibilii doritori.

10. Turnul de observație din Sovata

În stațiunea Sovata s-a construit un turn de observație de 28 metri înălțime. Cei care ajung în vârful lui vor fi răsplătiți cu cele mai frumoase imagini panoramice asupra lacurilor și a dealurilor din jur.

11. Restaurantul Ciuperca Mică din Sovata

Unul dintre principalele motive pentru care îți sugerez să bei măcar o cafea sau un pahrar de vin la Restaurantul Ciuperca Mică este amplasarea pe malul lacului. Panorama este încântătoare și pot spune că nici mâncarea nu a fost rea. Porțiile sunt mari, iar prețurile sunt accesibile pentru o stațiune turistică.

12. Pârtia Aluniș

Aluniș, aflată la aproximativ 5 km de Sovata, este singura pârtie de schi din județul Mureș. Dispune de două trasee, unul pentru începători, cu o lungime de 300m și unul de dificultate medie, cu o lungime de 1100m. Printre dotări se numără un teleschi și nocturna. Pârtia este din ce în ce mai des căutată de iubitorii sporturilor de iarnă. Aceștia apreciază prețurile mai mici decât pe Valea Prahovei și condițiile bune.

13. Centrul de echitație Amenus

Centrul de echitație Amenus oferă vizitatorilor șansa de a învăța să călărească și să socializeze cu câțiva cai și ponei blânzi. Există inclusiv posibilitatea de a campa.

14. Parcul Adrenalin Plus de la Lacul Tivoli

Pentru cei dornici de aventură și adrenalină a fost creat Parcul Adrenalin Plus, cu trasee printre brazi și piste de tiroliană, inclusiv una peste Lacul Tivoli. Este un loc potrivit atât pentru copii, cât și pentru adulți. Lacul Tivoli este și singurul amenajat pentru plimbări cu barca sau hidrobicicleta.

Parcul Adrenalin Plus de la Lacul Tivoli din Sovata

15. Tradiția olăritului din Corund

La 12 km de Praid se află localitatea Corund, cunoscută pentru produsele din lut de bună calitate. Pentru că solul din Corund nu era favorabil agriculturii, ceramica, cioplirea și prelucrarea lemnului au reprezentat principalele surse de venit printre locuitorii satului încă din cele mai vechi timpuri. Primele ateliere de olărit datează de la începutul secolului al XV-lea. Casele-atelier ale sătenilor sunt frumos decorate și împodobite cu flori multicolore. În fața fiecăreia sunt etalate produse artizanale, din ceramică, paie, lână sau lemn lucrate cu migală și talent. Obiectele din ceramică de Corund se remarcă prin desene florale și zoomorfe stilizate caracteristic secuiești, realizate manual. În Corund poți participa și la lecții de olărit. Tot din Corund, mai exact de la ultima casă-atelier în drum spre Praid pe partea dreaptă, am cumpărat și unele dintre cele mai bune dulcețuri din ultimii ani.

16. Gastronomia cu influențe secuiești din zona Sovata – Praid

Sovata se află în inima secuimii. Prin urmare gastronomia include câteva specialități cu influențe maghiare care îmbie turiștii. După o zi plină, nu poți spune nu unei porții sănătoase de gulaș. Preparat după rețete tradiționale, este cel mai căutat preparat din zona Sovata-Praid. Pentru o gustare rapidă într-o pauză de la bălăceală încearcă un langoș cu smântână, brânză și usturoi, o adevărată delicatesă locală. Ca și desert, nimic nu poate fi mai bun decât un kurtos kalacs, cozonacul secuiesc crocant și caramelizat, cu aromă de vanilie și scorțișoară.  Copiii și adulții se dau în vânt după acest desert cald și îmbietor. Pe locul al doilea se situează înghețata cu toate aromele posibile care te îmbie la ieșirea de la ștrand.

17. Festivalul baloanelor cu aer cald de la Câmpu Cetății

Anual se desfășoară la Câmpu Cetății festivalul baloanelor cu aer cald. Verifică înainte perioada exactă, dacă vrei să participi la eveniment. De obicei are loc la finalul lunii septembrie.

Statui din Praid

Sper că v-am convins că zona Sovata – Praid merită să ocupe un loc pe lista de idei de vacanțe în România. Stațiunea Sovata a ținut pasul cu timpurile moderne. Are străduțe îngrijite și decorate cu flori, spa-uri renovate și zone pentru petrecerea timpului liber în familie. În plus, se învecinează cu alte destinații turistice care nu te vor dezamăgi, Sighișoara, Saschiz, Odorheiu Secuiesc și Târgu Mureș.

Dacă te-ai hotărât să vizitezi Sovata sau Praid, poți găsi o pensiune potrivită pentru nevoile tale pe Booking.

Tu ai vizitat vreodată Sovata sau Praid? Ce amintiri frumoase ai din zonă?


Travel With A Spin contains affiliate links. If you make a purchase through these links, I will earn a commission at no extra cost to you. Thanks for reading!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *