Drobeta-Turnu Severin – Top 5 obiective turistice

Obiective turistice din Drobeta-Turnu Severin - Cetatea medievală a Severinului

Municipiul Drobeta-Turnu Severin se află chiar la ieșirea fluviului Dunărea din defileu, la răscrucea drumurilor pe uscat și pe apă. Datorită locației, a avut de-a lungul timpului o importanță istorică, strategică și comercială foarte mare. Astfel a ajuns să adăpostească o serie de atracții și obiective turistice care au contribuit la dezvoltarea lui ca și centru turistic.

Cei mai mulți turiști ajung în Drobeta-Turnu Severin în drum către Cazanele Dunării sau Cheile Nerei. Dar și orașul în sine deține câteva obiective și atracții turistice importante. Printre cele mai interesante se numără Piciorul Podului lui Traian, Castrul Roman, Muzeul Porțile de Fier, Cetatea Medievală a Severinului și Castelul Apelor.

Top 5 obiective turistice din Drobeta-Turnu Severin

Muzeul Regiunii Porților de Fier

O plimbare prin oraș ar trebui să înceapă cu o vizită la Muzeul Regiunii Porților de Fier. Prima dată am vizitat muzeul acum vreo 10 ani de zile și am fost plăcut surprinsă să îl găsesc acum renovat. Pot spune că a fost o plăcere să mă plimb prin săli și să descopăr o mică parte din istoria acestor locuri. Pe lângă o machetă a podului lui Apolodor, în muzeu sunt machete ale fostelor cetăți din defileu și obiecte din diferite perioade descoperite în zonă. O altă secție a muzeului prezintă animele și plante din regiune. La subsol este chiar și un acvariu cu mai multe specii de sturioni care trăiesc în Dunăre.

Muzeul Regiunii Porților de Fier

Muzeul Regiunii Porților de Fier

Castrul Roman din Drobeta-Turnu Severin

În curtea Muzeului Porțile de Fier se află ruinele Podului lui Traian și ale vechiului Castru Roman. Tot la capitolul ruine, se pot vedea un amfiteatru și ceea ce a rămas din termele romane. Acestea au fost construite acum aproape 2000 de ani. Sunt un deliciu pentru pasionații de istorie și arheologie. Podul peste Dunăre a fost ridicat de Apolodor din Damasc pentru a simplifica trecerea trupelor romane și a proviziilor necesare în timpul celui de-al doilea război dintre daci și romani.

Castrul roman din Drobeta Turnu-Severin

Castrul roman din Drobeta Turnu-Severin

Cetatea Medievală a Severinului

Chiar dacă nu este la fel de bine păstrată și la fel de mare ca Cetatea din Alba-Iulia sau a Neamțului, Cetatea Severinului merită și ea o scurtă vizită. Construcția cetății a început în anul 1233. Pe atunci era cea mai importantă cetate de pe malul Dunării. Cel care reușea să cucerească cetatea Severinului, obținea accesul la podul de peste fluviu. Legenda spune că de la poarta cetății ar exista un tunel până pe partea cealaltă a Dunării.

Alexandru Vlahuță descria cetatea în „România Pitorească” astfel: „Cetate întărită odinioară, apărată de un șanț adânc pe care, la vreme de primejdie, îl umplea într-o clipă la Dunăre, puind-o astfel subt o pavăză de apă din toate părțile, strângând-o la sân, ca pe un copil iubit, sub brațul ei ocrotitor”.

Cetatea a fost renovată în ultimii ani și reinclusă în circuitul turistic. Primul lucru care îți va atrage privirea este singurul perete de turn rămas în picioare, numit Turnul lui Sever. Acesta amintește de măreția fostei cetăți ce străjuia de pe malul Dunării. În interior se găsesc și ruinele unei capele de mici dimensiuni.

Obiective turistice din Drobeta-Turnu Severin - Cetatea medievală a Severinului

Palatul Culturii „Theodor Costescu”

Uriașul palat este un adevărat simbol pentru orașul din Mehedinți. Construcția a adăpostit în secolul al XX-lea biblioteca orașului, cinematograful, sala de teatru și un muzeu. Sala de teatru cu 700 de locuri avea o scenă rotativă, unică în România. În prezent, palatul a fost renovat și și-a redobândit locul în viața culturală a orașului. Aici au loc expoziții interactive, ateliere de ceramică, vernisaje, concerte, piese de teatru și seri de film. Dacă este vară, s-ar putea să vrei să vezi și Fântăna Cinetică din fața palatului, cu ale sale jocuri de culori și lumini.

Palatul Culturii Theodor Costescu

Castelul Apelor din Drobeta-Turnu Severin

Înainte de a pleca spre defileu, îți sugerez o ultimă oprire la Castelul Apelor. Și acesta a fost renovat recent, iar în interior se află o expoziție pe patru etaje. Se poate urca în vârful turnului de 27m cu liftul sau pe scări. Noaptea Castelul Apelor este luminat absolut încântător.

La ultimul etaj se poate ieși pe terasă pentru o vedere panoramică asupra orașului. Așa am descoperit că există și o stradă pietonală în Drobeta. Tot la ultimul etaj sunt două instalații care ilustrează principiul de funcționare al castelului. Turnul a fost construit la începutul secolului al XX-lea și a alimentat cu apă întregul oraș până în anii ’80. Alimentarea cu apă era făcută direct din Dunăre.

Castelul Apelor

Cea mai interesantă parte din expoziție se află însă la etajul 3, unde sunt câteva poze de pe insula scufundată Ada-Kaleh. Cu ajutorul unei aplicații, unele imagini prind viață și poți asista la scurte scene din viața de zi cu zi a familiilor care trăiau cândva pe insulă. O parte din artefactele de pe Ada-Kaleh au fost mutate pe Insula Șimian, din apropiere de Drobeta-Turnu Severin. Pe timp de vară se poate ajunge la ea pentru a vedea mai îndeaproape rămășițele aceste mici Atlantide din Banat.

Panorama Drobeta-Turnu Severin de pe terasa Castelului Apelor

După ce ai explorat orașul și ai aflat mai multe despre istoria zbuciumată a Defileului Dunării, nu rata ocazia unei croaziere pe Dunăre. Este o experiență deosebită, mai ales că poți ajunge astfel până la Cazanele Dunării, la chipul lui Decebal și Mănăstirea Mraconia.


Travel With A Spin contains affiliate links. If you make a purchase through these links, I will earn a commission at no extra cost to you. Thanks for reading!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *