Odorheiu Secuiesc – Top 15 Obiective Turistice, Harghita

Odorheiu Secuiesc

Odorheiu Secuiesc se află în sud-estul Transilvaniei, pe râul Târnava Mare. Este al doilea oraș ca populație și importanță din județul Harghita, dupa Miercurea Ciuc, dar pot spune că din punct de vedere cultural și turistic ni s-a părut mai interesant decât reședința de județ. Apare pentru prima dată în documentele istorice în anul 1301, când purta numele Uduord. În 1485 a fost atestat ca târg, iar in 1558 a devenit „oraș liber” și a fost scutit de plata impozitelor. Secuimea ne surprinde plăcut de fiecare dată când ne facem drum prin zonă și nici Odorheiu Secuiesc cu ale lui obiective turistice și locuitori primitori nu au făcut excepție de la regulă.

Atractii si obiective turistice din Odorheiu Secuiesc

Cum ajungi în Odorheiu Secuiesc?

Drumurile nu sunt cele mai bune, dar sunt acceptabile față de cel către cramele din Drăgășani. În funcție de punctul de pornire, ar trebui să te îndrepți întâi către Brașov, Sighișoara, Miercurea-Ciuc sau Sovata. De la Brașov te mai despart de destinație aproximativ 100km care se parcurg în mai puțin de două ore. Între Sighișoara, Sovata sau Miercurea-Ciuc și Odorheiu Secuiesc sunt 50 km care se fac în aproape o oră.

Top 15 obiective turistice din Odorheiu Secuiesc și împrejurimi

Stradute centrale

Cetatea medievală „Szekelytamadt” din Odorheiu Secuiesc

Pe strada Cetății, în curtea Grupului Şcolar Agricol, se află Cetatea medievală din Odorheiu Secuiesc. Ca multe alte cetăți, a avut parte de o istorie zbuciumată, și a trecut de-a lungul timpul prin mâna mai multor familii nobiliare.

Construcția ei a început în anii 1490-1492 la ordinul regelui Vladislav al II-lea. Acesta își dorea o cetate în mijlocul secuimii pentru a preveni posibilele răscoale, ca cea care tocmai ce avusese loc. Secuii însă nu au fost de acord cu însăși existența sa și au obținut oprirea lucrărilor printr-un memorandum.


CITEȘTE ȘI: SOVATA – PRAID – 17 MOTIVE PENTRU O VIZITA IN ZONA


Nici 100 de ani mai târziu, între 1561-1565, în urma unei alte răscoale, Ioan Sigismund, principele maghiar al Transilvaniei, a finalizat cetatea, cu scopul inițial, de a ține secuii în frâu. Secuii însă au văzut în continuare cetatea ca pe un simbol împotriva lor. Aceasta, de  altfel, purta numele Székelytámadt („a atacat secuiul”), lucru interpretat ca o umilință de secuii învinși de trupele maghiare. În urma campaniei militare a lui Mihai Viteazu din 1599, cetatea a fost grav avariată chiar de către secui. În urma acestui eveniment, fortificația a fost numită cetatea atacată de secui.

Totuși, câțiva ani mai târziu, în timpul principelui Gabriel Bethlem se refac fortificațiile. O mare parte din zidurile cetății au fost însă distruse după prevederile păcii de la Satu Mare din 1711. De atunci cetatea a fost cunoscută ca Cetatea Ciuntă. A trecut prin mâna mai multor familii până când a fost cumpărată de oraș, în anul 1852.

Cetatea constituie unul dintre cele mai importante obiective turistice din Odorheiu Secuiesc, fiind inclusă în Patrimoniul Național al Ministerului Culturii. Dincolo de importanța istorică, în prezent nu se mai poate vedea însă mare lucru din cetate. Se mai pot vedea ruine ale celor 4 bastioane, Fóris, Hajdú, Telegdy şi Bánffy și o parte din ziduri.

Piața Primăriei (Városháza)

Piata Primariei - obiective turistice Odorheiu Secuiesc

Centrul Odorheiului este plin de biserici, clădiri vechi și statui. Printre ele se remarcă Primăria, construită la finalul secolului al XIX-lea, cu un ceas pe frontonul principal, balcoane, arcade și curte interioară. Tot aici se află Biserica reformată și Biserica franciscană. Ambele pot fi considerate obiective turistice datorită vechimii, stilului arhitectural și a importanței în viața comunității locale.

Biserica manastirii franciscane

Biserica Franciscană, cea mai veche biserică din centrul municipiului Odorheiu Secuiesc, a fost construită în secolul al XVIII-lea. Îmbină elemente ale stilurilor baroc și clasic, iar poarta dintre cele două turnuri se remarcă prin stilul renascentist. În interior are șapte altare și o orgă de peste 200 de ani. În turnul estic sunt două clopote. De-a lungul timpului a funcționat și ca sediu al unei școli elementare, depozit sau internat. În prezent, deși este cunoscută în continuare ca biserica franciscană, este biserică romano-catolică.


CITEȘTE ȘI: MUREȘ – CE POȚI FACE ȘI OBIECTIVE TURISTICE DE VIZITAT


În mijlocul pieței se află Stâlpul milenar, un obelisc pe care tronează un vultur, având doi lei la bază. Monumentul original a fost inaugurat în 1897, cu ocazii împlinirii a 100 de ani de la descălecat. Însă acela a fost distrus în 1919, iar cel de astăzi este o replică.

Stradute centrale din municipiul Odorheiu Secuiesc, Harghita

Parcul Memorial

Nu departe de piață se află o rotondă cu 12 busturi ale unor personalităși istorice și culturale. Lângă ele se află un al 13-lea anonim, supranumit „Secui pribeag”.

Muzeul municipal Haáz Rezső – obiective turistice din Odorheiu Secuiesc

Muzeul Haaz Rezso - obiective turistice Odorheiu Secuiesc

Muzeul Haáz Rezső este un muzeu complex, ce îmbină o diversitate de aspecte locale, de la etnografie, la istorie, artă și științe ale naturii. Clădirea în care este găzduit, Vila Haberstumpf, este ea însăși un monument istoric. O vei remarca de deaprte datorită arhitecturii și a decorațiunilor de pe poartă și fațadă. Construcția fost finalizată în  1899 și a fost inițial reședința arhitectului Károly Haberstumpf. În timpul comunismului a fost naționalizată și a adăpostit pe rând un sanatoriu, maternitatea sau o școală. Nepoții arhitectului, după ce au redobândit vila, au vândut-o orașului, care a hotărât că cel mai bine ar fi să o transforme în muzeu.

Unele expoziții sunt temporare și e posibil să vezi altceva decât am văzut noi. La momentul vizitei noastre am fost purtați înapoi în timp prin cei 350 de istorie ai Colegiului Reformat și prin saloanele luxoase ale nobilimii transilvănene din secolele XVII-XIX. Cel mai mult ne-a plăcut expoziția interactivă de la subsol, o prezentare a modului de viață al ceangăilor din Moldova, de la naștere și până la moarte.


CITEȘTE ȘI: Târgu Mureș – Top 17 atracții și obiective turistice


O parte din expoziție este dedicată picturilor lui Haáz Rezső, fondatorul muzeului și fost profesor al Colegiului Reformat. Acesta a format colecția principală cu ajutorul elevilor interniști, care aveau obligația ca la întoarcerea de acasă să aducă un obiect pentru ea cu ei. Auzind asta, nu m-am putut abține să nu îmi pun întrebarea cum ar fi acest lucru văzut în zilele noastre… Probabil nu prea bine.

Laboratorul Foto Kováts – obiective turistice din Odorheiu Secuiesc

Laboratorul de fotografie Kovats - atractii turistice Odorheiu Secuiesc

Vizita pe care am făcut-o la laboratorul foto Kováts a fost una dintre cele mai plăcute experiențe din Odorheiu Secuiesc. Aici se pot vedea aparate de fotografiat din diverse timpuri, decoruri și accesorii folosite în fotografie. Pe lângă asta puteți afla o mică parte din tainele developării fotografiilor în camera obscură. Doritorii pot aranja și să li se facă o poză cu unul dintre aceste aparate vechi. Din păcate, dl. Kováts vorbește destul de puțin limba română. A vorbit mai mult în maghiară și îmi traducea Mr. M. (noroc că am traducător personal). Dar a fost bine-voitor și chiar dacă a văzut că nu înțeleg îmi arăta cum funcționează echipamentele, dispozitivele de stocare, culorile etc. Cred că am stat aproape cam o oră și jumătate în laborator. Îl recomand oricărei persoane care este cât de cât interesată de fotografie și nu numai.

Biserica Romano-Catolică

Biserica romano-catolica

Biserica Romano-Catolică Sfântul Nicolae a fost ridicată la finalul secolului al XVIII-lea pe locul unei biserici din secolul al XIII-lea. Edificiul religios dinainte a fost folosită pe rând de catolici și reformați pentru a se evita conflictele dintre cele două minorități. Construcția îmbină stilul baroc târziu cu cel clasic și are un turn de 40m. Se înalță pe un deal, părând să vegheze asupra orașului. În spatele ei se află cimitirul, în care se află unele dintre cele mai vechi morminte din zonă și un mausoleu pentru eroii din primul război mondial.

Gimnaziul romano-catolic

Este una dintre clădirile-emblemă ale orașului, ridicată la începutul secolului al XX-lea, în stil eclectic-secesionist. Dintre elementele decorative se remarcă rozetele galbene-verzi, crinii albaștri de sub ferestre și două femei ce țin cununi de lauri.


CITEȘTE ȘI: BISTRIȚA-NĂSĂUD: TOP 8 OBIECTIVE TURISTICE DIN JUDEȚ


Colegiul Reformat

Colegiul reformat

La baza formării Colegiului Reformat a stat o școală elementară deschisă la mijlocul secolului al XVI-lea. Aici a învățat inclusiv Orbán Balázs. Este unul dintre cele mai vechi licee din Odorheiu Secuiesc.

Casa memorială Tompa Laszlo

Foarte aproape de Cetatea Szekely Tamadt se află casa memorială Tompa Lazslo, cunoscut poet și om de cultură din secuime. Nu am vizitat-o în interior și nu pot să îmi dau cu părerea, dar o menționez pentru că este important să știi ce opțiuni ai.

Capela Inima lui Isus

Micuța capelă înconjurată de un zid de piatră se spune că datează din secolul al XIII-lea și ar fi suferit modificări importante în secolele XVI-XVII. Este cel mai vechi edificiu din oraș și unul dintre principalele obiective turistice din Odorheiu Secuiesc. Tavanul original din casete pictate este păstrat într-un muzeu din Budapesta, iar cel din interior este o copie fidelă.


CITEȘTE ȘI: BISTRIȚA – CEL MAI NORDIC ORAȘ GERMANIC FORTIFICAT


Statiunea Băile Szejke

Băile Seiche/Szejke este o zonă de agrement aflată în intravilanul municipiului Odorheiu Secuiesc, pe drumul spre Sovata. Aici se află mai multe izvoare (Seiche, Orban Balasz) bicarbonatate, sodice, carbogazoase și ușor sulfuroase a căror apă este folosită în tratarea unor afecțiuni digestive. ale pielii sau ale bilei. Tot aici funcționează teoretic și un ștrand cu două bazine, inclusiv unul cu apă caldă, dar când am fost noi era închis. Pentru cei interesați de o baie, este însă un alt ștrand funcțional pe drumul dinspre centrul Odorheiului și Băile Szejke. În luna iunie, aici se organizează Festivalul Folcloric Szejke, în cadrul căruia sunt prezentate folclorul și tradițiile secuiești.

Muzeul de Porți Secuiești

Muzeul de porti secuiesti din Seiche - obiective turistice Odorheiu Secuiesc

Portile secuiesti din Szejke - obiective turistice Odorheiu Secuiesc

Tot la Seiche, pe deal, sunt expuse 16 porți secuiești cioplite în lemn. Acestea au fost salvate din diverse sate și restaurate. La baza dealului este un panou cu locul de proveniență, anul în care au fost sculptate și o mică descriere. Prima este chiar poarta casei din Polonița în care s-a născut Orban Balasz, cel mai mare secui. De altfel, șirul de porți se termină în fața mormântului său. Cea mai veche dintre porți are aproximativ 200 de ani și provine din Fenyéd (Feliceni). Porțile sunt bogat ornamentate, cu motive vegetale, animale, creștine și geometrice. Unele dintre ele sunt pictate în culori vii. Altele au diverse inscripții.

Mini Transylvania Park

Mini Transilvania din Szejke - obiective turistice Odorheiu Secuiesc

Parcul Mini Transilvania - obiective turistice Odorheiu Secuiesc

După modelul altor orașe din Europa, echipa Legendarium a amenajat la Seiche un parc de miniaturi ce prezintă diversitatea arhitecturală a Transilvaniei. Vizitând acest parc de machete poți face turul celor mai frumoase clădiri din întregul Ardeal în epoca lor de aur în doar câteva ore. Este singurul astfel de parc din țară și, deși am vizitat parcuri asemănătoare în Bruxelles sau Istanbul, a fost o surpriză plăcută. Am putut revedea câteva dintre cele mai frumoase castele din Mureș, biserici fortificate, dar și biserici maramureșene din lemn.

Muzeul Apelor Minerale

Izvoarele minerale de la Szejke erau cunoscute încă din secolul al XVIII-lea. Terenurile au aparținut lui Orban Balázs și au devenit cunoscute pentru efectele benefice ale băilor de aici. O dată cu moartea lui, nu au mai fost întreținute. S-a construit însă un muzeu al apelor minerale. Acesta prezintă de la ulcioare și căruțe trase de bivoli, folosite la transportarea apei minerale, la hărți, roci, minerale și fotografii realizate de Orbán Balázs pentru cartea sa „Descrierea ținutului secuiesc”.

Statuia „Inima lui Iisus”

La 11 km de Odorhei, în Lupeni, pe dealul Gordon, se află Statuia „Inima lui Isus”. Aceasta este cea mai mare statuie a lui Isus din Europa de Est. A fost construită în anul 2011 din fier și oțel inoxidabil și are o înălțime de 22 m. Prin interiorul statuii, pe scări metalice în spirală, se poate urca până în capul acesteia pentru o imagine panoramică asupra ținutului Odorheiului. Noi, din păcate, am văzut-o doar de departe. De la drumul principal se merge pe un drum de pământ de 5-6 km. Nu i-am putut face cu autorulota și era mult prea cald pentru bicicletă sau mers pe jos fără pic de umbră. Așa că am hotărât să o lăsăm pe data viitoare.

Lacul Zetea

La 20 km de Odorheiu Secuiesc, se află lacul de acumulare Zetea. Este o frumoasă zonă de agrement, înconjurată de munți și păduri. Pe lac se pot face plimbări cu barca, hidrobicicleta sau paddleboardul. Pentru drumeții este bine să aveți în vedere că este o zonă populată de urși. De altfel, aici se pot face și ieșiri la un adăpost forestier pentru a-i „spiona”. În apropiere se află și Parcul de animale sălbatice Ivo de la Izvoare, unde puteți admira animalele sălbatice în mediul lor natural, dar în siguranță.

După câteva zile petrecute în zonă, pot spune că mi-a plăcut Odorheiu Secuiesc. Orașul este curat, liniștit, cochet, cu oameni calzi. Mi se pare un loc plăcut în care poți petrece un weekend cu peripeții și să înveți ceva nou.


Travel With A Spin contains affiliate links. If you make a purchase through these links, I will earn a commission at no extra cost to you. Thanks for reading!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *