Ploiești – Top 10 Obiective Turistice

Ploiesti

Ploieștiul nu este chiar primul oraș din țară pe care îl ai în vedere pentru un city-break. Probabil pentru bucureșteni pare prea la îndemână, aflându-se la doar 60km, iar pentru restul țării prea banal și cu miros specific de petrol. Totuși cred că merită o șansă. S-ar putea să fii plăcut surprins, ca și în cazul orașului Galați. Noi l-am vizitat de 1 martie 2020 și am fost impresionați de arhitectura clădirilor și de muzeele deosebite, unele unice în România. Dacă nu ai nimic programat într-o zi sau un weekend, mergi într-o scurtă excursie la Ploiești. Are câteva obiective turistice a călor valoare este prea puțin cunoscută și care sper să îți trezească interesul.

Generalități despre Ploiești

Reședința județului Prahova se află în centrul Munteniei, în nordul Câmpiei Române, în apropierea râurilor Prahova și Teleajen. Altitudinea medie a orașului este de 150m. Documentele istorice atestă existența unei așezări în anul 1503, dar după Nicolae Bălcescu, ar fi existat deja pe vremea lui Mircea cel Bătrân, la 1413. În ciuda vârstei, orașul nu are multe clădiri vechi. Majoritatea sunt construite în secolul trecut. Bombardamentele din al doilea război mondial și cutremurele din 1940 și 1977 au distrus multe locuințe, biserici și edificii remarcabile. În primii ani de domnie ai lui Carol I, orașul a găzduit „Republica de Ploiești”, ultima mișcare revoluționară a secolului al XIX-lea. A devenit în epoca modernă „capitala aurului negru”, aici înființându-se un important centru al industriei petroliere. Pe lângă asta, multe personalități românești s-au născut sau au trăit în Ploiești, de exemplu I.L.Caragiale,  Nichita Stănescu, Toma Caragiu și Leonard Doroftei.

Sugestii de cazare:

  • Blue Sky Apartment sau Urban Residence – apartamente complet mobilate la prețuri decente, aflate în centrul orașului, la o aruncătură de băț de toate punctele de interes
  • Hotel Central – un hotel modernizat cu o poziție centrală, având camere mari și frumoase
  • Complex Turistic Casa Seciu – o pensiune situată la aproximativ 10 km de oraș, într-o zonă viticolă, având propria sa cramă

CITEȘTE ȘI: TOP 7 SALINE DIN ROMÂNIA DE VIZITAT


Top 10 Obiective turistice din Ploiești

1. Muzeul ,,Casa de Targoveț”

Cel mai vechi muzeu din Ploiești este această superbă casă construită în 1785 pentru Hagi Prodan, un negustor bogat. Construcția îmbină elemente de arhitectură tradițională românească, influențe orientale și naturale. Atrag atenția în mod deosebit stucatura florală de pe pereți și tavanul sculptat în lemn.  În interior s-au păstrat multe piese originale, adevărate opere de artă.

Printre lucrurile vechi expuse se numără mobilier intarsiat cu sidef,  lădițe de zestre, o sofa în stil oriental, vase de ars mirodenii, perne decorative, narghile, ciubuce, un încălzitor de pat și scaune în stil florentin. Piesa de rezistență o constituie însă o icoană de la Ierusalim datată 5 iunie 1819. Având în vedere numărul mare al lucrurilor păstrate într-un spațiu de dimensiuni reduse și arhitectura specifică, o vizită la muzeu echivalează cu o călătorie în timp, la finalul secolului al XVIII-lea. De altfel, aceasta este și cea mai veche casă rămasă în picioare din oraș.

  • Adresă: str. Democrației nr. 2.
  • Program: marti-duminică, orele 9-17.
Muzeul Casa de Targovet Hagi Prodan
Muzeul Casa de Targoveț Hagi Prodan

CITEȘTE ȘI: GALAȚI – CE POȚI FACE ÎNTR-UN WEEKEND?


2. Muzeul de istorie și arheologie din Ploiești

Clădirea în stil neoclasic a muzeului a găzduit în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza primul gimnaziu ploieștean. După ce a adăpostit mai multe instituții de învățământ, a fost transformat în muzeu în anul 1970. Sălile muzeului prezintă evoluția orașului, din vremea lui Mihai Viteazu, considerat fondatorul orașului, până în secolul al XIX-lea. Sala dedicată acestui secol tratează mișcarea revoluționară de la 1848, Unirea Principatelor Române din 1859, dar și viața culturală și cotidiană din acea perioadă. Din colecția muzeului mai fac parte diverse obiecte descoperite de arheologi, un cabinet de numismatică și medalii, o monoxilă găsită pe malul Prahovei, armuri orientale, imagini ale Familiei Regale și numeroase obiecte ce au aparținut unor personalități ca Alexandru Ioan Cuza, Gheorghe Bibescu sau Nicolae Iorga.

  • Adresă: str. Toma Caragiu, nr. 10.
  • Program: marti-duminică, orele 9-17.

3. Palatul Culturii/Sala Coloanelor

Construcția palatului a început în anul 1906, dar s-a lovit de o serie de impedimente. Lipsa banilor, războiul balcanic și Primul Război Mondial au întârziat lucrarea.  Clădirea în sine a fost inaugurată de Carol al II-lea în 1933 ca Palat de Justiție, dar la scurt timp a devenit Palat al Culturii. Acum adăpostește Muzeul Județean de Biologie Umană, Muzeul de Etnografie și Școala de Arte, precum și diverse expoziții temporare. Structura a rezistat cutremurelor și bombardamentelor. În interior se remarcă prin arhitectură holul principal, gigantic. Datorită dimensiunilor și coloanelor care îl înconjoară mai este numit „sala pașilor pierduți” sau „sala coloanelor”.

  • Adresă: str. Erou Călin Cătălin, nr 1.
  • Program: marti-duminică, orele 9-17.

CITEȘTE ȘI: CRAMELE DE LA DRĂGĂȘANI – TURISM VITICOL ÎN ROMÂNIA


4. Muzeul Ceasului

Muzeul Ceasului Nicolae Simache este unic în țară. Din colecția acestuia fac parte ceasuri ce au aparținut unor nume sonore ca Brâncoveanu, Cuza, Alecsandri, Kogălniceanu, Caragiale, Hașdeu, dar și diverse alte instrumente de măsurare a timpului. Vizitatorii pot vedea cum arată un cadran solar, un ceas pus în mișcare de apă, primul ceas de buzunar, un pendul din lemn, orologii de turn, ceasuri de șemineu sau de călătorie și piese făurite de meșteri europeni vestiți, adevărate opere de artă. Cele mai vechi piese sunt cele de tip astrologic, din secolul al XVI-lea.

O secțiune aparte o reprezintă automatele muzicale care funcționează cu ajutorul mecanismului de ceasornic, majoritatea încă funcționale, cutii muzicale cu cilindru, balet mecanic, păsări mecanice, gramofon, patefon. Clădirea în care se află a fost recent restaurată și arată a muzeu modern european. Chiar și explicațiile sunt și în limba engleză. Din punctul meu de vedere, dacă alegi să vizitezi un singur muzeu din Ploiești, acesta ar trebui să fie.

  • Adresă: str. Nicolae Simache, nr. 1.
  • Program: marti-duminică, orele 9-17.
Muzeul Ceasului Nicolae Simache, Ploiesti
Muzeul Ceasului Nicolae Simache, Ploiesti

5. Muzeul Petrolului

Ploiești deține un alt obiectiv turistic unic în țară, Muzeul Petrolului. A fost inaugurat în anul 1961, la 4 ani după sărbătorirea centenarului industriei petroliere românești. Înființarea sa în reședința prahoveană nu este întâmplătoare, orașul având un rol cheie în cadrul industriei petroliere românești. De altfel, este supranumit „capitala aurului negru”. Muzeul se află într-un edificiu generos, în care sunt amenajate mai multe săli și a cărui curte găzduiește o expoziție în aer liber.

Printre exponate se află macheta primei instalații de foraj mecanic folosită în România, macheta fabricii de gaz din 1856 a fraților Mehedințeanu, unelte și lămpi folosite de mineri, felinare pe bază de petrol, hărți geologice și multe altele. Nu voi contesta valoarea exponatelor și a documentelor prezentate. O vizită este cu siguranță interesantă, dar parcă muzeul în sine a încremenit în timp, în urmă cu vreo 50-60 de ani. Am simțit lipsa unor mijloace interactive de prezentare a informației, inclusiv pentru necunoscători, mai ales că domeniul nu este unul accesibil tuturor. Este o experieță interesantă, dar ar putea fi mult mai mult.

  • Adresă: str. Doctor Dumitru Bagdazar, nr. 8.
  • Program: marti-duminică, orele 9-17.

Muzeul Petrolului din Ploiesti

6. Muzeul I.L.Caragiale din Ploiești

Muzeul marelui dramaturg este găzduit în Casa Dobrescu, construită în stilul rustic de la finalul secolului al XVIII-lea, asemănătoare celei a lui Prodan. Caragiale s-a născut într-un sat din apropiere de Ploiești, dar a învățat și trăit mulți ani în acest oraș. Expoziția prezintă momentele cheie din viața personală și literară a scriitorului. Vizitatorii pot admira fotografii originale de-ale lui Caragiale, scrisori, piese de mobilier, cărți, costume de scenă, afișe ale comediilor și obiecte personale.  

  • Adresă: str. Kutuzov, nr. 1.
  • Program: marti-duminică, orele 9-17.

CITEȘTE ȘI: CONSTANȚA – TOP 20 OBIECTIVE TURISTICE


7. Casa memorială Nichita Stănescu

Casa natală a poetului din Ploiești a fost transformată în muzeu memorial. Acesta și-a petrecut copilăria și adolescența în casa ridicată de bunicul săi în anii 1920. În interior vizitatorii pot vedea patul, biroul și pianul, menționate în versurile poeziilor sale.

  • Adresă: str. Nichita Stănescu, nr. 1.
  • Program: marti-duminică, orele 9-17.

8. Biserica Domnească Sf. Apostoli Petru și Pavel din Ploiești

Din lista de obiective turistice ale orașului Ploiești nu poate lipsi cea mai veche biserică din oraș, Biserica Dmnească. Monumentul arhitectural a fost ctitorit de Matei Basarab în secolul al XVII-lea, după victoria în bătălia cu Vasile Lupu. În această bisericuță a fost descoperită sabia de luptă a voievodului, zidită în peretele de deasupra ușii care duce spre pod.

Biserica Domneasca, Ploiesti
Biserica Domnească, Ploiesti

9. Halele Centrale

Trecând prin centrul orașului, nu ai cum să nu remarci clădirea Halelor Centrale aflată în apropierea Catedralei Sf. Ioan Botezătorul. Structura a fost construită în anul 1937, de același arhitect ca și catedrala, Toma Socolescu. Pe lângă aspect, impresionează prin cupola de 37 de metri care nu este susținută de stâlpi interiori.

Halele Centrale
Halele Centrale

10. Monumentul Vânătorilor

Monumentul dedicat vânătorilor din fața gării Ploiești Sud a fost ridicat la sfârșitul secolului al XIX-lea, în cinstea victoriei de la Grivița, din cadrul Războiului de Independență. În jurul unui obelisc din granit sunt așezate statuile a patru vânători. În vârful obeliscului stă un vultur cu aripile desfăcute și cu un stindard în cioc.

O zi în Ploiești este o ocazie să descoperi monumente unice în țară și să înveți mai multe despre personalități românești de excepție. Împrejurimile orașului sunt de asemenea bogate în obiective turistice, putându-se vizita Conacul lui Constantin Stere și Grădina Zoologică din Bucov, Conacul de la Filipești, Casa memorială Nicolae Iorga, Mânăstirea Zamfira, Castelul Iuliei Hașdeu de la Câmpina și nenumăratele crame din zona viticolă Dealu Mare, cum ar fi Crama Budureasca, Domeniile Tohani, Conacul Bellu, Conacul Urlăţeanu, şi Crama Rotenberg.

Sper că ți-a plăcut articolul și să vizitezi Ploieștiul măcar pentru o zi cât de curând!


Travel With A Spin contains affiliate links. If you make a purchase through these links, I will earn a commission at no extra cost to you. Thanks for reading!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *