Malmö a fost primul oraș din Suedia pe care l-am vizitat, la finalul unei excursii de aproape două săptămâni prin Danemarca. Ne-a impresionat prin ordine, curățenie, liniște, organizare, dar și prin modul plăcut în care istoricul și tradiționalul se îmbină cu modernul. Încă de atunci am rămas cu dorința de a reveni și a afla mai multe despre cultura suedeză, chiar dacă nu știam când se va întampla asta.
Cu toate că Malmö nu este la fel de cunoscut ca Stockholm sau Gothenburg și stă în umbra Copenhagăi, este o destinație perfectă pentru o excurise în Scandinavia mai puțin tipică. Malmö este o locație ideală pentru un prim contact cu ceea ce are de oferit Suedia. Orașul are aproximativ 280000 de locuitori și este al treilea oraș ca mărime din Suedia. Fiind cel mai apropiat de partea continentală a Europei s-a modernizat rapid. Cu toate acestea, printre zgârie-nori, clădiri din sticlă, piste pentru biciclete și restaurante vegane, vei găsi și câteva casuțe vechi, un castel și biserici medievale.
Cum ajungi în Malmö?
Malmö este legat de Copenhaga prin Podul Öresund, atât rutier, cât și feroviar. Cu trenul sau autobuzul poți traversa strâmtoarea Öresund, care separă cele două orașe, în mai puțin de o oră. Biletul costă în jur de 10 euro pe sens. Trenul circulă din 30 în 30 de minute pe timp de zi și din oră în oră noaptea. Având în vedere că traversezi o graniță, trebuie să ai pașaportul sau buletinul la tine. Mulți turiști vizitează orașul în cadrul unei excursii de o o zi din Copenhaga, dar nu vei regreta dacă stai puțin mai mult.
În cadrul unui circuit prin Suedia m-aș opri în Malmö cel puțin pentru o zi. Cel mai mare oraș din sud se află în sudul Suediei la aproximativ 4 ore și jumătate cu trenul de Stockholm. Dacă aterizezi în capitala suedeză, poți rezerva un loc în tren online cu operatorul național SJ. Malmö este bine conectat de alte orașe din Suedia prin rețeaua feroviară și rutieră. Există și posibilitatea să aterizezi direct pe aeroportul din Malmö din anumite orașe, inclusiv București.
Cât timp să stai în Malmö?
Malmö nu este un oraș mare, dar pentru a te bucura cu adevărat de oraș, a sta liniștit la o pauză de fika și o baie tradițională suedeză, două-trei zile ar fi intervalul perfect. Dacă nu ai atât de mult timp la dispoziție, o excursie de o zi are și ea farmecul ei. Mulți turiști traversează podul doar pentru o zi din Copenhaga.
Cum călătorești prin Malmö?
Orașul este mic și compact, ceea ce înseamnă că îl poți străbate ușor la pas sau pe bicicletă. După două săptămâni de plimbat prin Danemarca, cele două zile petrecute în Malmö au fost pentru noi un city-break relaxant.
Malmö este un paradis pentru bicicliști, chiar și amatori. Plat, fără dealuri, cu piste de biciclete și rasteluri peste tot, neaglomerat, nu e nevoie să fii un biciclist foarte bun pentru a te bucura de o plimbare cu bicicleta prin oraș. Cu un cont pe Malmö by Bike ai acces la toate bicicletele publice din oraș pe durata șederii.
Autobuzele publice sunt și ele o opțune, dar nu poți plăti biletul cash, trebuie să îți faci un cont pe Skånetrafiken și să cumperi biletul în avans. Un abonament pentru 24 de ore costă aproimativ 6 euro.
Cum găsești un loc de dormit în Malmö?
Hotelurile sunt destul de scumpe în Suedia. Dacă ții la buget, ai putea să te cazezi în hosteluri. Pe Booking.com se găsesc mai multe opțiuni. STF este un lanț de hosteluri din Suedia. Nu am fost la el din Malmö (STF Malmö City Hostel & Hotel), dar cel din Gothenburg ne-a plăcut destul de mult. Dacă bugetul nu este o problemă, o variantă bună ar fi Radisson Blu Malmö. Hotelul se află chiar în centrul orașului, la mai puțin de 10 minute pe jos de gara centrală. De la el poți ajunge rapid pe jos orinde. O parte din hotel se află în una dintre cele mai vechi clădiri din Malmö, cu structură din lemn. Aici găsești și mai multe opțiuni pentru cazare în Malmö.
Scurt istoric
Malmö a fost un port comercial danez până în secolul al XVII-lea. Controlul orașului și al regiunii Skåne a fost tranferat Suediei în urma semnării Tratatului de la Roskilde în anul 1658. Regele Karl X Gustav, care a reunificat Suedia, a fost onorat printr-o statuie ecvestră ridicată în piața centrală, Stortorget.
Ulterior, orașul a avut multă vreme un rol predominant industrial, ca șantier naval, și a intrat în declin în era post-industrială. Acest lucru s-a schimbat o dată cu construirea podului Öresund, care a unit sudul țării cu Danemarca și a dus la o perioadă de regenerare și creștere economică a zonei.
10 locuri din Malmö care merită văzute
Piețele centrale – Lilla Torg și Stortorget
Centrul vechi al orașului este mic,dar drăguț. Are case pe structură din lemn și străzi pietruite, piețe, restaurante și baruri. Cele două piețe din centru, Lilla Torg și Stortorget sunt pietonale, fotogenice și foarte animate pe timpul verii.
Lilla Torg, cea mai mică dintre ele, a fost în secolul al XVII-lea locul în care localnicii îți făceau cumpărăturile. Aici se aflau băcănia și patiseria orașului, dar și alte magazine în construcții temporare. Pe latura vestică au supraviețuit două clădiri pe structură din lemn din secolul al XVII-lea. Cea mai veche clădire de aici este Hedmanska Gården din 1590. Lilla Torg este unul dintre cele mai aglomerate locuri din Malmö indiferent de sezon. Savurează o băutură caldă la una din cafenelele din jurul pieței, relaxează-te și privește localnicii.
Alături de Lilla Torg se află cea mai mare și cea mai veche piață din Malmö, Stortorget. Construcția ei a început în anii 1540. Aici au sediul mai multe instituții administrative, inclusiv primăria, într-o frumoasă clădire în stil renascentinst ridicată de danezi. În mijlocul pieței se află o statuie ecvestră a Regelui Karl X Gustav, cel care a recuperat provincia Skåne de la Danemarca în secolul al XVII-lea.
În Stortorget se află și Apoteket Lejonet (Farmacia Leului), prima farmacie din oraș, cu rafturi din lemn și medicamente în recipiente vechi. Merită să arunci o privire.
Gamla Väster
Gamla Väster este cea mai veche zonă a orașului, cu străzi pietruite înguste și case bine păstrate, colorate și drăguțe. Se întinde în partea central-vestică a Malmöului, în jurul străzilor Jakob Nilsgatan și Jöns Filsgatan.
Strada pietonală Södergatan
De la nord la sud, din Stortorget până în Piața Gustav Adolf, se întinde principala arteră comercială din oraș. În 1978 aceasta a devenit prima stradă pietonală din Malmö. Plimbându-te în lungul ei, vei da nas în nas cu Orchestra optimistă, un grup statuar ce înfățișează o paradă muzicală, instalat în 1985. Arta publică joacă în general un loc important în oraș și vei găsi piese interesante în multe locuri.
Biserica Sf. Petru
Biserica Sf. Petru, cea mai veche clădire din Malmö, datează din secolul al XIV-lea și are trăsăturile gotice specifice multor biserici hanseatice. Altarul din lemn din interior este cel mai mare din Europa Nordică și a fost făcut în 1611. Intrarea este gratuită.
Parcul Regelui și Slottsträdgården
Malmö are numeroase spații verzi și parcuri, apreciate atât de localnici, cât și de turiști. Chiar în inima orașului se află Parcul Regelui, cel mai vechi parc din oraș. Terenul pe care este amanajat a făcut parte din fortificațiile castelului, dar când acesta și-a pierdut rolul în apărare, spațiul a fost transformat într-o grădină în stil englezesc.
În 1872, la deschidere, a primit denumirea Parcul Regelui Oscar. Creatorii lui au încorporat iazuri și copaci exotici ce l-au transformat într-o oază urbană în care te poți relaxa, hrăni rațele și chiar să explorezi o peșteră. Fântâna din fier din centrul parcului datează din 1882 și a fost prima piesă de artă publică din oraș.
Peste pod de Parcul Regelui se află un alt parc, Slottsträdgården. Aici au fost amenajate mici grădini cu legume, flori și ierburi aromatice. Anual se organizează festivaluri dedicate recoltelor, cepei sau florilor. Tot în acest parc se află o moară veche și foarte pitorească ce atrage numeroși fotografi.
Castelul Malmöhus
Castelul, care a fost reședința regilor danezi, găzduiește acum mai multe muzee, iar terenurile din jur au fost transfrmate în parc. Malmö este un oraș verde și mereu vei avea un parc în apropiere. Cândva a fost o fortăreață daneză, acum adăpostește mai multe muzee și poți sta aici și o zi întreagă. Un acvariu, un muzeu de artă, muzeul orașului, un muzeu de științe ale naturii, muzeul maritim. Castelul în sine a fost inițiaș o fortăreață ridicată în 1434. Moneda daneză a fost bătută aici în evul mediu, iar în secolul al XIX-lea, castelul a servit ca și închisoare.
Podul Öresund
Podul Öresund, inaugurat în anul 1999, leagă Danemarca de sudul Suediei. Cel mai lung pod rutier și feroviar din Europa are o lungime de 8 km, din Malmö până la insula antropică Peberholm. Aici se transformă într-un tunel ce continuă încă 4 km, până în Copenhaga.
Întreaga construcție a durat 5 ani și a costat cele două țări 2.6 miliarde de euro. După construirea podului, mulți danezi au ales să locuiască în Malmö și să facă naveta la lucru în fiecare zi. Chiria și costul vieții sunt mai mici în Malmö, iar salariile mai mari în Copenhaga.
Dacă vrei să traversezi gigantica structură cu mașina s-ar putea să te răzgândești. Taxa de pod costă 54 de euro. Dacă îl traversezi de cel puțin două ori într-un ar fi mai rentabil să cumperi un Bropas cu 43 euro. Acesta îți va permite să plătești doar jumătate din preț la traversare.
Öresund a inspirat și un serial detectiv scandinav, „The Bridge”, la începutul căruia este descoperit un cadavru la mijlocul podului.
Turning Torso
Vestul portului a trecut printr-o perioadă de refacere în anii 2000, transformând-se într-un cartier cosmopolit, cu o arhitectură neconvențională și o faleză modernă. Din proiect a făcut parte și crearea unui element defintoriu, a unui simbol al orașului, iar Turning Torso chiar asta este. Turnul a fost gândit de Santiago Calatrava și, așa cum spune și numele, dă impresia unui corp uman răsucit de la brâu în sus. Având 190 m este cel mai înalt zgârie-nori din Scandinavia, dar deoarece este clădire rezidențială și de birouri, nu este permis accesul publicului în interior. În schimb, poate fi văzut de oriunde din oraș.
Plaja Ribersborg
Numită adesea simplu. Ribban, cea mai vizitată plajă a orașului se află în apropierea turnului. Poți să mergi pe jos din centru până pe plajă pentru a te bucura de soare, nisip și apă. Cel mai cunoscut spa din Malmö, Ribersborg, se află în largul acestei plaje. Clădirea datează de la începutul secolului al XX-lea. Se poate ajunge la ea pe un ponton. După o tură de saună, cei care doresc pot sări direct în apa rece a mării.
Folket’s park
În cartierul sudic Möllevången se află un alt parc, deschis în anul 1906. Vara aici sunt proiecții de filme, caruseluri pentru copii, piste de mini-golf și locuri de joacă, iar iarna de amenajează un patinoar. De asemenea, aici se țin festivaluri și concerte. Pavilionul în stil maur din centru, Moriskan, este una dintre cele mai importante locuri de desfășurare pentru evenimente astfel de evenimente.
Alte informații utile pentru o călătorie în Malmö
- Orașul este frumos tot timpul anului. Indiferent când alegi să îl vizitezi, te vei simți bine.
- Aflându-se în sudul Suediei, Malmö are parte de mai mult soare și vreme bună decât alte zone din țară. În plus are și plaje care sunt invadate de localnici și turiști pe timpul verii.
- Ar fi bine să îți aduci cardul de credit. Nu are sens să iei la tine cash sau să schimbi bani în coroane suedeze. Aproape orice restaurant, cafenea sau magazin are un afiș care spune că nu se acceptă plăți cash. Prețurile sunt în general mari.
- Există tururi gratuite de oraș zilnice. Am participat și noi la unul și a fost informativ și plăcut.
Malmö a fost pentru noi locul ideal pentru un prim contat cu Suedia. Între timp am avut ocazia să vedem mai multe locuri din Suedia, dar sperăm să mai vizităm și altele, precum și celelalte țări din Scandinavia.
Ce părere ai despre Malmö? Cum ți se pare față de alte locuri din Suedia?
Travel With A Spin contains affiliate links. If you make a purchase through these links, I will earn a commission at no extra cost to you. Thanks for reading!