Galați – Ce poți face într-un weekend?

Ce poti vedea intr-un weekend in Galati ghid turistic

Atunci când te gândești la o călătorie de weekend, cel mai probabil Galați nu se află printre primele destinații care îți vin prin minte. Te vei gândi mai degrabă la Sibiu, Valea Brahovei și Brașov sau chiar la litoralul bulgăresc. Și totuși, acum, în luna iunie, îți recomand cu toată încrederea o excursie în acest port la Dunăre.

Am găsit o mulțime de motive pentru care nu strică să aloci un weekend orașului sau poate chiar puțin mai mult timp întregului județ. Pe lângă priveliștea  Dunării, te mai poți bucura de lacuri pline de pește, clădiri seculare, mâncare delicioasă, o grădină botanică (și o grădină zoologică), păduri sălbatice și oameni primitori. Acum mă întreb de ce nu i-am dat o șansă mai devreme și sper că voi reveni cât mai curând, de data aceasta cu bicicleta.

Despre Galați

Pescari pe Faleza Dunării din Galați
Pescari pe Faleza Dunării

Orașul Galați este reședința județului cu același nume și cel mai mare port de pe Dunăre, aflându-se mai exact între confluențele acesteia cu Siretul și Prutul. De altfel, Dunărea este un element definitoriu în evoluția orașului, istoria, cultura și atmosfera lui. Chiar și pe blazonul orașuli e desenată o navă plutind pe apă.

Spre deosebire de Brăila, care nu este în Moldova, deși se află la doar câțiva kilometri distanță (lucru pe care brăilenii țin să îl sublinieze constant), Galați face parte din Moldova. Orașul se află în apropierea frontierei cu Republica Moldova și Ucraina.


CITEȘTE ȘI: Crame din Moldova: Cricova vs. Mileștii Mici


Galațiul este atestat documentar ca târg încă din anul 1445. S-a dezvoltat inițial ca port cu un important rol în comerțul intern și extern cu polonezii și turcii. În timpul războiului ruso-turc din 1789, generalul rus Mihail Kamenski ordonat arderea lui. Din acest motiv, nu vom găsi clădiri foarte vechi. Ulterior, economia s-a dezvoltat în jurul Combinatului Siderurgic, a Șantierului și Portului Naval și a Portului Mineralier.

Când să vizitezi orașul Galați?

Parcul La Elice din Galați
Parcul „La Elice”

Cu siguranță vei găsi destule lucruri de făcut în orice lună din primăvară și până în toamnă. Totuși, pentru mine cel mai potrivit moment pentru a vizita Galațiul este în luna iunie. De ce în iunie? Galațiul este un oraș simpatic, dar predominant industrial. La începutul verii este cel mai bine pus în valoare prin mirosul teilor de pe Strada Domnească, Bulevardul George Coșbuc și multe alte străzi al căror nume nu îl știu. Tot atunci faleza prinde viață. iar o plimbare pe bicicleta sau pe jos este bine-venită, fără să mori de cald. Terasele de pe malul Dunării se redeschid, dar tânțarii înca nu au apărut. Trandafirii din Grădina Botanică încă sunt în floare. În plus, din loc în loc vei simți miros de lavandă și, uitându-te înjur, vei descoperi cu plăcere un ghiveci mov atârnând de balustrada unui balcon.


CITEȘTE ȘI: Constanța – Top 20 Obiective Turistice


Ce poți să vezi în Galați?

Pentru a descoperi orașul mai in profunzime, lasă mașina și fă o plimbare pe strazile lui. Mai jos găsești o sugestie de traseu, dar si ce nu trebuie să ratezi:

Traseu recomandat prin Galati detaliat în continuare
Traseu recomandat prin Galati detaliat în continuare
Strada Domnească
Strada Domnească cu parfum de tei din Galați
Strada Domnească cu parfum de tei

În secolul al XIX-lea și prima parte a secolului al XX-lea a fost un fel de Calea Victoriei din București. Deși nu mai are farmecul de odinioară, din loc în loc încă vei mai descoperi câteva clădiri vechi cochete și case aristocratice căzute în paragină. Mare parte din Strada Domnească este plantată cu tei care te vor conduce până pe faleză. Lungimea totală este de aproximativ 4 km. Cele mai multe obiective turistice din oraș sunt concentrate în lungul acestei străzi.


CITEȘTE ȘI: Constanța – Top 30 de lucruri de văzut și de făcut


Grădina Publică

Este cel mai mare parc din Galați. A fost amenajat încă din 1846 și acum este monument istoric. În capătul aleii principale  este un punct de priveliște spre Lacul Brateș. Lângă parc se află Teatrul Muzical.

Muzeul de Istorie

Aici vizitatorii pot afla mai multe despre siturile arheologice de la Tirighina-Bărboşi şi Negrileşti, dar și despre Aviația Română. Preţul unui bilet de intrare pentru adulţi este 4 lei, iar pentru elevi şi studenţi este un leu.

Teatrul Dramatic și Palatul adminstrativ (Prefectura)

Teatrul Dramatic

Prefectura

Probabil sunt cele mai frumoase clădiri istorice din oraș, iar întâmplător stau față în față. Teatrul Dramatic „Fani Tardini” a fost construit în stil neoclasic, iar prefectura în stil neoromânesc.

Casa Cuza

Muzeul este amenajat chiar pe locul fostei locuințe a domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Acesta a locuit aici în perioada în care a fost judecător. Piesa de rezistență a muzeului este un automobil de epocă cu motor cu ardere internă ce ar valora un milion de dolari. Pe lângă acesta, sunt expuse piese de mobilier, decorative și de vestimentație din secolul al XIX-lea. Muzeul poate fi vizitat pe perioada de iarna intre orele 9:00 si 17:00 de miercuri pana duminica, iar pe perioada de vara de la 11:00 la 19:00.


CITEȘTE ȘI: Ploiești – Top 10 Obiective Turistice


Universitatea Dunărea de Jos

Mai jos vei găsi o replică a lupoaicei cu pui din București, iar vizavi Universitatea Dunărea de Jos, a altă clădire cu multe decorațiuni interesante. Inițial a avut destinația de Palat al Justiției.

Parcul Eminescu

Mic dejun la Teatris in Parul Eminescu

Un parc și mai frumos decât Grădina Publică mi s-a părut Parcul Mihai Eminescu, în stil englezesc. Și acest parc este monument istoric, fiind amenajat în 1881. Aici se remarcă podul împletit de peste lăcușor și prima statuie din lume a poetului. Noi am ajuns aici destul de înfometați și am mâncat un brunch consistent și mult peste așteptările noastre la Teatris Restaurant.

Poarta Turcească

Nu departe de Strada Domneasca se află Poarta Turcească, o presupusă rămășiță a unui han din secolul al XIX-lea. Prin anii ’90, Primăria a vrut să o transforme în oiectiv turistic, dar din lipsă de fonduri s-a renunțat la proiect. Poarta este într-o stare avansată de degradare, dar destul de aproape de Strada Domnească încât să faci un ocol, dacă ții.

Biserica Precista

Biserica Precista

La capătul Străzii Domnești se află un mic parc, numit de localnici „La Elice” și Biserica fortificată Precista. Ridicată în 1643-1647, în timpul lui Vasile Lupu, biserica este cea mai veche construcție din Galați. Turnul clopotniță a fost inclus în corpul bisericii, iar podul întărit, aceasta având și rol de apărare la vremea respectivă. Cu toate acestea, a fost arsă de turci, distrusă în războaiele ruso-otomano-austriece, jefuită de otomani și a trecut prin câteva restaurări. Există o legendă conform căreia de sub biserică  pornesc o serie de tunele ce leagă malul malul gălățean de cel tulcean. Pe afară mi s-a părut foarte frumoasă, dar din păcate nu am putut să intrăm din cauza restricțiilor legate de pandemie. Un motiv în plus să revenim.


CITEȘTE ȘI: Cramele de la Drăgășani – Turism viticol în România


Palatul Navigației

Tot în această zonă se află și clădirea impunătoare a Palatului Navigației. Numit și Gara Fluvială, a fost construit în 1912 de arhitectul Petre Antonescu. În prezent adăpostește mai multe instituții și nu poate fi vizitat în interior.

Faleza Dunării

Faleza Dunarii din Galati

Principala atracție a orașului este Faleza Dunării. Are o lungime totală de 4 km și două trepte cu o diferență de 50m, numite Faleza Superioară și Faleza Inferioară. Este considerată cea mai lungă din Europa, de pe Dunăre. Am luat-o la pas, de la Biserica Precista, unde faleza este și mai înaltă și de unde priveliștea este mult mai frumoasă și până la punctul de trecere cu bacul, și pot să confirm că este mult mai lungă decât pare la prima vedere.

În lungul ei, din loc în loc, vei vedea 24 de sculpturi metalice, rezultat al unei tabere europene de sculptură în metal din anii ’70. Majoritatea nu pot spune că m-au încântat. Sunt cam abstracte și ruginite, dar am apreciat unele lucruri ceva mai moderne, ca un încărcător solar pentru telefoane. În drumul tău prin parc te vei întâlni cu mulți gălățeni iubitori de mișcare care aleargă, se dau cu rolele sau merg pe bicicletă, puști romantici care se ascund sub sălciile pletoase și pescari.

Loc de relaxare de oe faleza

Cu ocazia plimbării pe faleză, poți admira și Nava Tudor Vladimirescu, cea mai veche navă funcțională din flota României. Cu el s-au plimbat regii țării, dar și lideri comuniști. Deși are mai mult de 160 de ani, motorul original cu aburi încă mai funcționează.

Uneori, pe faleză au loc diverse manifestări culturale, concerte sau competiții sportive. La capetele falezei, de o parte și de alta a aleii principale sunt terase, câteva dintre ele amenajate pe pontoane plutitoare. Noi am luat cina la Malnaș. Restaurantul urma să se închidă, așa că am luat doar o pizza și papanași. Privind în urmă, au fost probabil unii dintre cei mai nereușiți papanași mâncați vreodată. Din ce am observat, localnicii preferă terasa de vizavi, dar nu am încercat-o personal.

Grădina Botanică

Grădina Botanica

Rosarium cu peste 200 de specii de trandafiri din Grădina Botanică
Rosarium cu peste 200 de specii de trandafiri din Grădina Botanică
Alee terapeutică cu pietriş, piatră spartă, piatră de râu, fân, conuri, cărămidă, nisip, scoarţă de copac şi buşteni de lemn  pe care publicul poate umbla desculţ
Alee terapeutică cu pietriş, piatră spartă, piatră de râu, fân, conuri, cărămidă, nisip, scoarţă de copac şi buşteni de lemn  pe care publicul poate umbla desculţ

Dacă vizitezi orașul primăvara sau vara, nu rata Grădina Botanică. Complexul botanic inlude un rosarium cu peste 200 de specii de trandafiri, o grădină japoneză, un alpinarium și o grădină senzorială, unică în România. Tot aici se afă Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răzvan Angheluță”, un acvariu, un planetariu și cel mai modern observator astronomic din țară. Despre spațiile închise nu pot spune mai multe, deoarece erau închise. Grădina poate fi vizitată de miercurea până duminica  între 10:00 si 18:00. Biletul costă 6 lei pentru toate (chiar dacă sunt închise) și include parcarea. Taxa foto de 10 lei se plătește separat.

Turnul de televiziune

Turnul de televiziune

Turnul de Televiziune are o înălțime de 110m și se vede de departe. Este unic în România şi se aseamănă cu cele din Toronto sau Berlin. În vârful lui se află Restaurantul „Perla Dunării”. Acesta este restaurantul situat la cea mai mare înălțime din țară și pe plan internațional este pe locul 5. Poți urca și doar pentru a admira priveliștea cursului Dunării și a Munților Măcinului. Liftul costă 5 lei de persoană. Lângă turn este un mic parc și o plajă amenajată pe faleză.

Păpădia

Frumoasa fântână arteziană sub formă de păpădie a fost realizată în  anul 1974 de sculptorul Mircea Roibu. Sursa lui de inspirație a fost o altă sculptură văzută în Japonia.


CITEȘTE ȘI: Deva – Top 10 obiective turistice (Hunedoara, România)


Ce mai poți vizita în județul Galați?

Lacul Brateș

Lângă oraș se află cel mai mare lac de luncă din România. S-a format dintr-o mică deltă a râului Prut, care în trecut se numea Brutus, de unde și numele. Este unul din locurile preferate ale pasionaților de pescuit. Complexul Brateș oferă clienților locuri de grătar, plajă, restaurante și terenuri de sport. Este singurul obiectiv din afara orașului la care am ajuns, din lipsă de timp, dar și pentru că vremea nu prea a ținut cu noi. Imediat după, a început o ploaie torențială care a ținut mai bine de două ore.

Pădurea Gârboavele

Pădurea se află la aproximativ 8 km de oraș. Este considerată arie naturală protejată, iar accesul în ea se face pe baza unei taxe. Localnicii frecventează zona pentru traseele de mountainbike, dar și pentre a face grătar sau pentru a se relaxa în unul dintre cele 4 complexe turistice. Unul dintre ele are chiar și o piscină de dimensiuni olimpice.

În Pădurea Gârboavele se află și Grădina Zoologică, Muzeul Satului, cu gospodării de acum un secol din Corod, Măstăcani, Cavadineşti şi Cahul, și Muzeul Zonei Pescărești, unde se poate lua masa la o cherhana din lemn acoperită cu stuf.

Herghelia de la Tuluceşti

La doi kilometri de pădure se află singura herghelie din România care creşte cai pur-sânge din rasa Ghidran. Pentru o oră de călărie plătești 40 de lei. Trebuie să te programezi cu o zi înainte.

Pădurea Buciumeni

În nordul județului e o frumoasă pădure de fag, în inima căruia se află Mănăstirea Buciumeni atestată la 1430. În apropiere, la Nicorești, amatorii de vin se vor bucura să afle că sunt sunt crame și podgorii.


CITEȘTE ȘI: Hunedoara – obiective turistice care merită văzute


Pădurea Adam

O rezervație naturală ce a fost unul dintre locurile de vânătoare preferate ale lui Nicolae Ceaușescu. Încă se mai poate vizita cabana lui de aici. În zonă se pot face drumeții și trasee de mountainbike. Satele din împrejurimi sunt adevărate comori etnografice. În apropiere se află Mânăstirea Adam din secolul al XVI-lea și Schitul Zimbru.

Castrul Roman de la Bărboși

Castrul a fost construit pe locul unei cetățui dacice. Situl cuprinde două necropole romane, trei depozite de amfore şi primul mormânt al unui daco-roman creştinat, Innocens. Locul a fost înscris în lista monumentelor istorice, dar lăsat în paragină.

Lacul Tălăbasca

Este un adevărat paradis al păsărilor. În apropiere de lac se află Mănăstirea Vladimireşti, o frumoasă aşezăre monahală din sudul Moldovei, şi Hanu Conachi, un complex turistic cu motel şi restaurante.


CITEȘTE ȘI: Odorheiu Secuiesc – Top 15 Obiective Turistice, Harghita


Unde te cazezi în Galați?

Cum ieșirea nu a fost planificată din timp, am rezervat în ultimul moment o cameră prin Booking la Casa Paul. Mi-a depășit cu mult așteptările și aș reveni cu drag. Proprietarii pensiunii sunt foarte drăguți și vorbăreți. Au avut grijă să ne simțim bine și să știm tot ce putem face prin jur Chiar am simțit că sunt bucuroși de oaspeți. Camerele sunt foarte mari, curate și primești chiar și mici atenții, cum ar fi ciocolată, ceai și cafea din partea casei. Parcarea arată cam urât din pricina casei de alături.

Sper că te-am convins că ai ce să faci în județul Galați și că îi vei acorda o șansă în următorul weekend călduros în care nu știi ce să faci. Noi cu siguranță vom încerca să revenim curând.

Travel With A Spin contains affiliate links. If you make a purchase through these links, I will earn a commission at no extra cost to you. Thanks for reading!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *