Croația – itinerariu de 8 zile: Zagreb-Dubrovnik (I)

Plitvice lakes from above Croatia

Croația le are pe toate: o zonă de coastă superbă, lacuri încântătoare și cascade uimitoare. Minunilor create de natură li se adaugă o istorie fascinantă, orașe din piatră și marmură și o bucătărie surprinzătoare completată de vin. Este greu de învins ca și destinație de vacanță estivală în Europa. Oamenii nu ar trebui să se întrebe dacă să viziteze Croația sau nu, ci cum să îmbine timpul petrecut la plajă cu aventura, divertismentul și activitățile culturale. Această țară face ca pentru vizitatori să fie o misiune dificilă să decidă ce să nu facă.

Pentru a vedea cât mai multe din Croația, cel mai bine ar fi să mergi cu mașina sau să închiriezi o mașină acolo. Astfel, poți să îți gestionezi timpul mai bine. Drumurile sunt foate bune, iar de-a lungul drumului vei da peste o diversitate de peisaje, care vor face ca efortul să merite. O mică bucată din drumul către Dubrovnik trece prin Bosnia și Herțegovina. Dacă închiriezi mașină, întreabă la compania de închirieri. Ar trebui să primești un waiver gratuit pentru acea porțiune. Dacă vrei să stai mai mult în Bosnia și Herțegovina sau într-o altă țară învecinată, vei avea nevoie de o carte verde, pentru care este posibil să plătești mai mult. Traseul poate fi făcut și cu autobuzul, dar va dura mai mult și nu te vei putea bucura în voie de peisaje.

Ziua 1: Zagreb, capitala Croației

Krawata, a perfect souvenir from Zagreb, Croatia
Cravata, suvenirul perfect din Zagreb, Croatia

Dacă imediat ce ai ajuns în Zagreb simți tentația să te îndrepți spre litoral, oprește-te. Zagreb merită puțin din timpul tău. Este o destinație potrivită atât vara, cât și iarna, aici organizându-se una dintre cele mai frumoase piețe de Crăciun din Europa. În plus, nu este un oraș extrem de aglomerat, nu vei fi nevoit să te strecori printre turiști, iar prețurile sunt scăzute. De fapt, vei observa că pe măsură ce te îndrepți spre sud, prețurile vor crește tot mai mult. Noi am stat aproape o zi în capitală, dar am mers foarte mult pe jos. Dacă vrei să o explorezi liniștit, la pas, ar fi mai bine să stai două zile. Nu te vei plictisi.

Zagreb
Zagreb, Croația

În primul rând, ar trebui să știi că Zagreb are două părți, Orașul de Sus (vechi) și Orașul de Jos (nou). Poți lua funicularul sau poți merge pe scări între ele. Ai putea să pornești în explorare din piața principală, Ban J.Jelačića, aflată chiar la baza Orașului Vechi. De aici pornește și un tur gratuit zilnic la ora 11 am, care durează două ore. Noi nu am ajuns la timp, dar poate tu vei reuși să iei parte la tur și să ne spui părerea ta.

St. Mark's Church, Zagreb, Croatia
Biserica Sf. Mark, Zagreb, Croația

Biserica Sf. Mark este una dintre cele mai reprezentative clădiri ale Zagrebului, mulțumită acoperișului din țigle colorate. Este și preferata mea. Dacă încă nu știi cum arată stema Croației, ai ocazia să o vezi. Biserica datează din secolul al XIII-lea și este cea mai veche din oraș. Sâmbăta și duminica la amiază are loc schimbarea gărzilor. Nu îți fă probleme dacă pierzi începutul din Piața St. Mark. Gărzile se plimbă prin oraș, iar spectacolul dureaza mai mult de o oră.

Change of guards, Zagreb
Schimbarea gărzilor, Zagreb, Croația

Catedrala din Zagreb este cea mai înaltă clădire din Croația. Este construită în stil gotic și merită să îi vezi atât exteriorul, cât și interiorul. Intrarea este liberă. Chiar lângă catedrală se află o piață în aer liber, Dolac. Profită de asta pentru a te aproviziona cu fructe proaspete și a observa viața de zi cu zi a localnicilor.

Dolac market with the Cathedral behind it, Zagreb
Piața Dolac și Catedrala, Zagreb, Croatia

De obicei nu prea mă încântă muzeele (în afară de cele etnografice), dar de data aceasta am găsit unul pe care l-aș recomanda oricui. Muzeul Relațiilor Rupte este unul dintre puținele muzee în care îți vei dori să stai să citești fiecare descriere a exponatelor. În muzeu sunt expuse amintiri materiale și rămășile ale unor relații de iubire rupte, însoțite de povestea din spatele lor. Unele povești sunt amuzante, unele tragice, altele incredibile.

Rastoke, Croatia
Rastoke, Croația

O excursie în Croația este incompletă fără o oprire la Plitvice sau Krka. Dacă ai suficient timp la dispoziție, îți sugerez să le vizitezi pe ambele. La Lacurile Plitvice se ajunge ușor din Zagreb, dar nu te grăbi. Mai stai puțin prin Zagreb. Sunt multe de descoperit în oraș. Pleacă spre lacuri după-amiaza. Drumul cu mașina îți va lua în jur de două ore și jumătate. Cu aproximativ 30 km înainte de Plitvice, chiar lângă strada principală, vei da peste Rastoke, un mic sat, cunoscut și ca sora mai mică a Lacurilor Plitvice.

Rastoke
Rastoke, Croatia

Casele și morile de apă de acolo au fost construite la finalul secolului al XIX-lea, deasupra unor mici cascade create de râul Slunjčica la vărsarea în râul Korana. Întregul sat stă pe marginea unui canion adânc. Mă bucur că am oprit să îl vedem. Muzeul în aer liber și micul sat ne-au depășit așteptările. Dacă vrei să îl vezi, asigură-te că nu e o zi de marți, întrucât atunci este închis. Seara, caută cazare cât de aproape de Plitvice îți permite buzunarul. Cu cât intri a doua zi mai devreme în parc, cu atât va fi mai puțin aglomerat.

Ziua 3: Plitvice-Zadar

Plitvice Lakes, Croatia
Lacurile Plitvice, Croația

Nu ai cum să rămâi indiferent la frumusețea Lacurilor Plitvice. Nu degeaba au fost incluse în Patrimonul Mondial UNESCO și pozele cu ele au inundat Instagramul. Cascadele repezi și lacurile turcoaz ne-au farmecat instant. Parcul se întinde pe o suprafață foarte mare. Sunt două parcuri în realitate, Lacurile de Sus, cel cu cele mai frumoase și înalte cascade, inclusiv Big Slap, cea mai înaltă dintre toate și Lacurile de Jos, cu multe cascade albe micuțe, ce se varsă în lacuri în toate nuanțele de albastru de la turcoaz la teal.

Plitvice Lakes, Croatia
Lacurile Plitvice, Croația

Transportul în interiorul parcului este asigurat de un mini-tren și ferry-uri și este inclus în prețul biletelor. O vizită în Parcul Național Plitvice durează în jur de 6 ore, sau poate chiar mai mult. Nu uita să porți pantofi sport comozi, deoarece potecile sunt destul de alunecoase și să ai la tine o bluză sau o jachetă, indiferent de sezon. O parte din traseu trece prin pădure, unde e destul de răcoare. Ia cu tine apă și ceva de ronțăit. Nu vei avea nevoie de costum de baie. În parc este interzis înotul. Dacă visezi totuși să înoți la baza unei cascade, vei avea ocazia în Krka.

Plitvice Lakes, Croatia
Lacurile Plitvice, Croația

După ce ne-am bucurat de frumusețile naturii, ne-am întors la viața urbană și ne-am continuat traseul cu Zadar. Drumul ar trebui să îți ia mai puțin de două ore. Nu aveam mari așteptări de la acest oraș, dar mi-a plăcut foarte mult. Nu este la fel de turistic ca Dubrovnik sau Split, dar are un centru vechi superb, cu ruine romane, un turn în care poți urca, piețe drăguțe, clădiri în culori pastelate, fântâni vechi și străzi pietruite atât de lucioase încât ai impresia că poți patina pe ele.

The Square of the 5 Fountains, Zadar, Croatia
Piața celor 5 fântâni Zadar, Croația
Zadar seen from the tower, Croatia
Zadar văzut din turn, Croația

Ne-au plăcut în mod deosebit Forumul Roman, Piața Poporului, Kalelarga, cea mai lată stradă din centrul vechi, Piața celor 5 fântâni, zidurile orașului și Parcul Regina Jelena Madije, cel mai vechi din Croația. Seara ne-am plimbat pe faleză și ne-am bucurat de cele două opere de artă din oraș: Orga Marină, un instrument muzical  gigantic alimentat de forța valurilor mării și Salutul Soarelui, un panou solar foarte mare. Seara, după ce se încarcă toată ziua de la soare, atrage turiștii și localnicii prin jocuri de lumini. Un minus ar fi că nu există plajă în orașul vechi, dar poți ajunge cu autobuzul în aproximativ 10 minute la Plaja Borik.

Greeting to the Sun, Zadar, Croatia
Salutul Soarelui, Zadar, Croația

Ziua 4: Zadar-Nin-Sibenik

Kalelarga, Zadar, Croatia
Kalelarga, Zadar, Croația

După ce te hotărăști să părăsești Zadarul, probabil pe la amiază, ți-aș recomanda să te abați puțin (vreo 20 de minute) și să vizitezi Nin, un orășel perfect pentru o plimbare și pentru o rundă de plajă. Îți va fi greu să nu te lași fermecat de Nin. Este un orășel plin de istorie, case frumoase, alei pietruite, flori și se află în apropierea unora dintre puținele plaje cu nisip din Croația.

Nin, Croatia
Nin, Croația

Orașul vechi se află pe o insuliță cu diametrul de doar 500m și este conectat de partea continentală de două poduri din piatră din secolul al XVI-lea. În concluzie, partea veche a orașului este foarte mică și o poți vedea într-un timp relativ scurt. Dacă ai mai mult timp la dispoziție sau copii, nu rata ferma de măgăruși Dar-Mar din Briševo.

Sibenik, Croatia
Sibenik, Croația

Mă bucur că nu ne-am grăbit spre mult mai cunoscutele orașe de pe litoralul croat, Split și Dubrovnik, și că ne-am acordat timpul necesar să vedem mai multe. Următoare noastră oprire a fost Sibenik. Acesta a fost o surpriză pentru noi. Nu citisem mai nimic despre el. Am luat cazarea de aici mai mult pentru a fragmenta drumul și pentru că era aproape de intrarea în Krka. Din punct de vedere turistic, știam doar că aici se află Catedrala Sf. James, inclusă în Patrimoniul UNESCO.

Sibenik, Croatia
Sibenik, Croația

Cu siguranță însă orașul are acel ,,nu știu ce” care te va face să vrei să stai mai mult. Este cel mai vechi oraș întemeiat de croați pe coasta Adriatică, dar a fost condus de venețieni din secolul al XV-lea până în al XVIII-lea. Influențele arhitecturale încă mai pot fi ușor observate în centrul vechi. Toate casele sunt făcute din piatră gri și au obloane și uși verzi. Locuințele par să fie construite în interiorul zidurilor orașului. Sibenik a fost diferit de tot ceea ce mai văzusem în Croația.

Pentru a ne caza am folosit Airbnb și Booking. Dacă folosești linkul de mai jos primești o reducere de 40$ la prima rezervare prin Airbnb.


Obține 40$ reducere la prima ta rezervare pe Airbnb!

Croația circuit de 8 zile de la Zagreb la Dubrovnik

Citește și a doua parte a circuitului propus de noi!

Travel With A Spin contains affiliate links. If you make a purchase through these links, I will earn a commission at no extra cost to you. Thanks for reading!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *