În cadrul circuitului nostru de 15 zile prin Cuba, una dintre opriri a fost Trinidad. Micul orășel din inima insulei merită un articol separat și cel puțin o zi de colindat. Având mai mult timp la dispoziție și știind că în apropriere se află și Parcul Natural Topes de Collantes, am vrut neapărat să facem o excursie până la una dintre cascadele din el. Am ales cea mai populară excursie din Trinidad, la Salto del Caburni. Din fericire, de data aceasta vremea a ținut cu noi.
Excursii posibile și prețuri din Trinidad, Cuba
Am vorbit cu gazda noastră și după ce a dat câteva telefoane a obținut următoarele prețuri: 90 euro/două persoane pentru El Nicho (cea mai mare cascadă din Cuba, e mai ieftin din Cienfuegos, 70 euro/două persoane), 35 euro/persoană pentru Vegas Grande Waterfall (despre care gazda a spus că ar fi mai interesantă), respectiv 15 euro/persoană pentru cea mai populară excursie din Trinidad la Salto del Caburni. Nu cred că ar fi primit neapărat un comision, întrucât a sunat de față cu noi și a căutat un preț mai mic.
A doua zi am fost asaltați pe străzile Trinidadului cu oferte pentru excursia la Salto del Caburni cu căruța sau călare la 10-15 euro. Indiferent de preț, traseul este același, după cum o să vedeți pe drumul plin de turiști pe cai și în căruțe. Cum nu doream ceva prea scump, ci doar să mergem la o cascadă și să vedem împrejurimile în aproximativ o jumătate de zi, am ales și noi una dintre oferte. Traseul ar fi fost o noutate pentru noi orice am fi ales, iar excursia a fost chiar plăcută.
În timpul excursiei la Salto del Caburni, am aflat și de o excursie cu trenul prin Valle de los Ingenios. Trenul a oprit lângă terasa la care mâncam, iar oamenii păreau încântați. Masa nu este inclusă. Nu cunosc prea multe detalii despre traseu, dar ghidul ne-a spus că ar înconjura muntele. Trenul circulă o singură dată pe zi, dimineața. Bilete puteți găsi la Teleferico din Trinidad. Acolo se pot rezerva direct. Prin agențiile din oraș costa 55-60 CUC, dar rezervat direct ar fi 10 CUC. Trenul e un fel de mocăniță cu locomotivă diesel.
Excursia la Salto del Caburni pornind din Trinidad, Cuba
Ce trebuie să știi despre excursia la Salto del Caburni?
În următoarea dimineață la ora 9, ne-am întâlnit cu cel care negociasem excursia și ne-a predat proprietarului căruței și al calului. Traseul are 6-7 km pe sens și este destul de accidentat. Dacă ar fi să merg din nou aș alege să fac excursia călare, chiar dacă am mai călărit o singură dată și nu prea am îndrăgit experiența. Însoțitorul nostru vorbea doar spaniolă, așa că am făcut pe translatorul. Dacă nu vorbiți spaniola, asigurați-vă ca ghidul să vorbească o limbă pe care o cunoașteți când negociați excursia.
Traseul, deși scurt, vă va purta puțin prin Valle de los Ingenios, la o fermă care face suc din trestie de zahăr, o plantație de cafea și, în final, la o cascadă de 62m cu bazine în care puteți înota și în spatele căreia se află o mică peșteră. Înainte de a ajunge la cascadă era un punct de plată, dar a plătit ghidul, noi nu am avut nici un cost suplimentar.
Atracții de pe traseu
Începutul traseului nu e cine știe ce. Ni s-au arătat două clădiri în care erau ținuți sclavii de pe plantații și un fost conac de moșieri. Toate erau destul de degradate. Este însă o etapă bună pentru a discuta cu ghidul despre zonă și viața de zi cu zi din Cuba.
Prima oprire se face la o presă de trestie de zahăr pentru a degusta un pahar de suc natural. Cum prima presă era stricată, am mers la următoarea. O menționez însă pentru că voi reveni la ea mai târziu. La a doua presă ni s-a pregătit suc de trestie de zahăr fără rom (2 CUC), respectiv cu rom (3 CUC). Noi am luat un singur pahar, întrucât băusem în Sri Lanka și ni s-a părut atât de dulce încât nu am putut termina un pahar în doi. De data aceasta nu a fost chiar așa. Posibil să fi avut puțină lămâie în el.
A doua oprire va fi la o plantație de cafea. Acolo ni s-a spus o scurtă poveste, ni s-a arătat un butaș de cafea robusta altoit cu arabica, iar apoi am fost invitați la o cafea și un trabuc pentru 2 CUC. Preparatul cafelei a fost un adevărat spectacol, special realizat pentru turiști, mult prea puțin autentic, dar totuși amuzant.
La finalul traseului, vă așteaptă o cascadă de 62 de metri cu două bazine în care puteți înota cu pești. Cascada nu este foarte spectaculoasă, dar a fost fix ce trebuia după câteva ore în soare. Apa nu era extrem de rece și atmosfera era plăcută. Ghidul nostru ne-a lăsat timp la discreție. Alții au setat o oră de plecare dinainte.
Masa
Pe drum spre cascadă am oprit la un restaurant unde se gătea la proțap un purceluș de 7 luni. Omul se trezise la ora 4, pentru a-l găti timp de 8 ore. Ar fi trebuit să fie gata pentru turiștii care ajungeau cu trenul de 13:30. Dacă vreți să mâncați acolo, se rezervă la plecare pentru întoarcere. Masa costă 10 CUC, la care se adaugă 2 CUC pentru băutură. În ceea ce mă privește, dacă aș repeta excursia, aș sări peste masă. A fost destul de „prăfuită” și stătută, iar fructele nu erau proaspete. Nu prea ne-a plăcut.
Despre evenimente neprevăzute
Pe drumul înapoi spre Trinidad am făcut pană la căruță. Cum nu am vrut să chinuim calul, am coborât și am mers pe jos. Așa am ajuns la prima presă de trestie de zahăr, la care v-am spus că voi reveni. Proprietarul acesteia s-a oferit să ne împrumute căruța sa, chiar dacă noi eram dispuși să mergem pe jos. Ghidul se simțea prost însă, și a insistat să schimbe căruța. L-am așteptat acolo pe ghid timp de 20-25 de minute. Între timp, fata de la presă, ca să nu ne plictisim, ne-a invitat la o plimbare prin plantația familiei.
Cu noua noastră „ghidă” și Pluto, cățelul ei, am văzut cum arată culturile de yuca, malanga, boniato, copacul de tamarind, lime, guayaba, fructul pasiunii, avocado, cocos, bananier și alți pomi fructiferi pe care nu i-am putut asocia cu nimic cunoscut. Am fost invitați să gustăm din sazonul gătit pentru prânz și să cunoaștem porcii, dar nu am vrut să deranjăm. Tot acolo am băut și suc de fructul pasiunii, absolut delicios.
Am primit cadou un fruct de mamey, fructul național și un fruct de guayaba, cea mai dulce pe care am mâncat-o în cele două săptămâni pe insulă. Mamey are un gust asemănător cu dovleacul copt. Nu pot spune că sunt cea mai mare fană a nici unuia dintre ele, dar a fost interesant. Știam de existența acestui fruct, dar încă nu îl găsisem. Are un sâmbure maro, lucios, ca o amuletă. Din ce am înțeles, nu ai voie să scoți fructe, legume sau semințe din Cuba, dar cumva a ajuns cu noi în România.
Mica noastră însoțitoare lucra ca animatoare la Hotelul Cueva. Era foarta drăguță și simpatică, după cum se poate vedea.
Și totuși…
Am fost dezamăgită de faptul că deși au atât de multe fructe deosebite în Cuba, noi, ca și turiști, nu avem acces la ele. Ne-am întâlnit zilnic cu același ananas, acompaniat de banană, guayaba, papaya, uneori și de câte o nucă de cocos sau un suc de mango. Dacă nu am fi făcut pană la căruță, nici nu am fi știut câtă diversitate există pe insulă. Piețele sunt, în general, foarte mici și destul de slab aprovizionate. Nu mă bucur că am făcut pană, deoarece ghidul era un om foarte bun și probabil a pierdut câțiva bani pentru a o repara, dar sunt încântată că am avut ocazia să văd plantația și să petrec puțin timp cu acea familie.
Când am ajuns înapoi în centrul din Trinidad, era în jur de ora 15. Am petrecut mai mult de o jumătate de zi într-un mod interesant, am învățat multe și am avut parte de o companie plăcută. Excursia în sine este un mod bun de a ieși din orașe și sate și de a face cunoștința cu cadrul natural din Cuba. Dacă aveți timp doar pentru o excursie de o jumătate de zi, Salto del Caburni este o alegere potrivită. Aș încerca totuți să mituiesc ghidul să includă și plimbarea prin plantație în traseu.
Cum ți se pare excursia la Salto del Caburni? Răspunde-mi în comentarii!
Citește articolul mai târziu! Salvează-l pe Pinterest!
Travel With A Spin contains affiliate links. If you make a purchase through these links, I will earn a commission at no extra cost to you. Thanks for reading!