Eger este un oraș din nordul Ungariei, între Munții Matra și Bukk. Se remarcă prin apele termale care îl înconjoară, vinul roșu tare și conacele opulente în stil baroc. Majoritatea datează din secolul al XVIII-lea, când Eger a scăpat de sub ocupația Imperiului Otoman. Dacă vrei o pauză de la aglomerația din Budapesta sau stai în vestul României, o excursie de o zi sau de un weekend în fermecătorul Eger este exact ceea ce ai nevoie. Străzile pietruite liniștite, o piață plină de viață, castelul istoric și bazilicile sunt doar o mică parte din ceea ce are Eger de oferit. Toate acestea sunt la mai puțin de două ore distanță de Budapesta și așteaptă să fie explorate. În plus, orașul este destul de mic și te poți bucura de majoritatea atracțiilor sale pe jos.
Cum ajungi în Eger?
Eger este situat la aproximativ 133 km nord-est de Budapesta. Călătoria dintre cele două orașe durează doar două ore și se poate face cu autobuzul, trenul sau mașina. Biletele de autobuz pot fi achiziționate online de pe site-ul web Volanbusz. Biletele pot fi cumpărate și de la șofer, în cazul în care preferi această opțiune. Un bilet de autobuz dus de la Budapesta la Eger costă în jur de 7 EUR. Există mai multe reduceri pentru copii, studenți și seniori. Autobuzul te va duce până în centrul orașului Eger, unde se află cele mai importante atracții. Din vestul României, Eger se află undeva pe la jumătatea distanței către Budapesta, la aproximativ 200km de Oradea sau Satu Mare.
CITEȘTE ȘI: ORADEA – CELE MAI FRUMOASE OBIECTIVE TURISTICE
Unde te poți caza în Eger?
Majoritatea vizitatorilor orașului Eger sunt maghiari sau din țările vecine. Restul lumii pare să îl ignore, probabil din lipsă de informații. Eger poate fi explorat în cadrul unei excursii de o zi din Budapesta, dar pentru a te bucura cu adevărat de ceea ce are de oferit, sunt necesare două sau trei zile. Acest lucru îți oferă suficient timp pentru a te scălda în apele termale și a degusta vinurile locale, precum și pentru a vedea principalele obiective turistice de la suprafață și din subteran.
Îți recomand să alegi o cazare cât mai centrală, precum Hotel Senator-Ház Eger, unde ne-am cazat și noi. Astfel vei fi aproape de toate locurile frumoase din oraș și te vei putea bucura de atmosfera orașului la orice oră. Acest lucru este util mai ales dacă vizitezi Eger iarna și nu intenționezi să mergi mult pe jos. Hotelul Senator-Ház Eger se află chiar într-un colț al Pieței Dobó, într-una dintre cele mai vechi clădiri din Eger. Micul dejun este inclus, iar camerele sunt frumoase. Nu are spa, doar saună, dar nu cred că ar trebui să cauți un hotel cu spa, pentru că ai rata unele dintre cele mai frumoase spa-uri din Ungaria.
Click aici pentru mai multe variante de cazare!
Ce poți mânca în Eger?
Dacă nu ești vegetarian, cu siguranță nu vei muri de foame în Ungaria. Mâncarea este consistentă, conține multă carne bine gătită și mult gust. Gulaș, papricaș, ciolan de porc, rață pe varză sunt doar câteva dintre opțiuni. Pentru o gustare rapidă, nu poți da greș cu un langoș (o gogoașă mare acoperită cu smântână, brânză și sos de usturoi) sau un kurtoskalac.
Istoria orașului Eger
Eger a fost fondat în secolul al X-lea de Sfântul Ștefan, sfântul protector al Ungariei. Astfel, este unul dintre cele mai vechi orașe din țară. Orașul a fost inițial o așezare religioasă care a evoluat în jurul unei catedrale construite pe locul Castelului Eger. În 1241, Eger a fost invadat de mongoli, dar și-a revenit rapid și a devenit un important centru viticol. Totuși, la sfârșitul secolului al XVI-lea, după ani de lupte, Eger a fost cucerit de Imperiul Otoman. Aproape 100 de ani mai târziu, otomanii au fost înfrânți de o cruciada habsburgică, iar Eger și-a schimbat ocupația. Orașul a fost reconstruit sub Habsburgi. Abia la mijlocul secolului al XIX-lea a reușit să-și recapete libertatea
Eger ocupă un loc special în istoria Ungariei, deoarece acesta a fost locul în care în anul 1552 István Dobó și 2100 de localnici a ținut piept unei armate turcești de 80000 de oameni. Acest eveniment a devenit rapid o emblemă a apărării naționale și a eroismului. Statuia căpitanului Dobó se află în mijlocul pieței principale, care îi poartă numele. Legendele spun că acest lucru s-ar putea datora vinului roșu tare produs local, care le-a dat energie și curaj.
Ce poți să faci și să vezi în Eger?
Chiar dacă Eger este foarte mic în comparație cu Budapesta, are o mare varietate de activități și lucruri de făcut și văzut. Iată mai jos o listă cu 17 locuri de explorat în Eger, Ungaria.
1. Castelul din Eger
Castelul Eger, cocoțat sus pe deal, se află acolo, într-o formă sau alta, încă din secolul al XIII-lea. Partea cel mai bine păstrată, palatul gotic, a fost construit pentru episcopii orașului în secolul al XV-lea. Mai târziu, de la castel, Dobó și oamenii săi au reușit să-i țină departe pe otomani. Ruinele castelului se află acum într-o formă destul de proastă, dar reprezintă încă una dintre principalele atracții ale orașului și unul dintre locurile în care poți merge pentru a admira priveliști minunate.
În castel sunt și mai multe expoziții, inclusiv una de arme. Am văzut chiar și un pumnal cu trei lame, care putea face parte cu ușurință din recuzita unui film de groază. Într-un tur, poți afla multe despre rolul castelului în istoria Ungariei. Află mai multe aici.
CITEȘTE ȘI: TOP 15 LUCRURI DE FĂCUT ÎN BRATISLAVA; SLOVACIA
2. Liceul și Turnul Magic din Eger
Liceul este una dintre minunile în stil baroc din oraș. A fost fondat în secolul al XVIII-lea de episcopul Eszterházy Károly ca centru de învățământ superior. Pe lângă importanța sa arhitecturală, Liceul merită cu siguranță o vizită, dar reține că aceasta durează cel puțin 3-4 ore, deoarece cuprinde mai multe atracții.
Biblioteca este renumită pentru cele 130 000 de cărți și manuscrise neprețuite, inclusiv o scrisoare unică scrisă de Mozart când se afla pe pământul Ungariei.
Turnul său de 53 de metri conține mai multe spații: un muzeu de fizică, un mic muzeu astronomic cu un sextar imens, un planetariu și o terasă imensă. Aceasta oferă o priveliște minunată de 360 de grade asupra turnurilor și acoperișurilor orașului. În camera magică poți încerca tot felul de dispozitive experimentale și să afli cum se ridică un balon cu aer cald sau cum se scufundă un scafandru.
Dacă ai suficient timp, poți participa la o lecție de chimie și să afli care este forța hidrogenului lichid. Chiar dacă nu înțelegi limba maghiară, tot e distractiv. Doar nu uita să mergi în spatele camerei înainte de ultimul experiment, deoarece poate fi puțin prea zgomotos. Totuși, dacă nu înțelegi maghiară, aș sări peste planetariu. Acestea au fost cele mai plictisitoare 40 de minute de acolo și nu am putut ieși odată ce a început spectacolul. Dacă ai nevoie de un pui de somn rapid la amiază, ignoră sfatul anterior.
O altă atracție a Liceului este la etajul al nouălea, un periscop uimitor conceput inițial pentru a spiona orașul în timp real și acum folosit pentru a distra vizitatorii. O parte din dotare este încă originală, din secolul al XVIII-lea. Dacă nu ai fost niciodată într-o cameră obscură, aceasta este o oprire obligatorie.
Verifică site-ul oficial pentru orar și prețuri!
3. Orașul de sub Oraș
După ce habsburgii au preluat Egerul de la otomani, noul episcop a vrut să aibă un nou palat. Piatra vulcanică necesară a fost extrasă de sub oraș și a rezultat o rețea de patru kilometri de tuneluri. Din secolul al XVIII-lea și până în al Doilea Război Mondial, noile galerii au fost folosite pentru depozitarea vinului, datorită temperaturii și umidității constante. Deoarece taxele puteau fi plătite în vin, se spune că acolo erau depozitați în jur de 12 milioane de litri de vin. Cele mai interesante puncte din subteran sunt camera cu stâlpi și punctul de legătură, unde se intersectează 14 galerii. Din păcate, iarna nu existau tururi în engleză, dar mi s-a spus că există pe timp de vară. Află mai multe aici!
4. Torok Kori Minaret
Având în vedere că otomanii au ocupat orașul timp de aproape 100 de ani, urmele lor pot fi încă văzute. Între 1596 și 1686, au construit zece minarete, dintre care doar unul a supraviețuit. Dacă nu ești claustrofob, urcă pe cele 97 de trepte până la balcon și bucură-te de o vedere panoramică asupra orașului vechi. Dar există și alte locuri care oferă vederi minunate asupra orașului și necesită mai puțin efort, așa că am decis să îl omitem. Cu toate acestea, turnul de 40 de metri este încă unul dintre simbolurile orașului și poate fi văzut de departe.
5. Valea Femeilor Frumoase
Cel mai faimos vin local din Eger este Egri Bikavér (sânge de taur). Întrucât se presupune că a ajutat mica trupă de apărare a lui Dobó să facă față turcilor, își merită numele. În mod normal, este un amestec de Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Blaufränkisch și Syrah. Nu suntem mari fani ai vinului rosu, dar cel pe care l-am incercat a fost destul de bun pentru gusturile noastre. Se potrivește bine cu carnea la cuptor și mâncarea condimentată.
Cel mai bun loc pentru a merge la o degustare de vinuri este Valea Femeilor Frumoase, la 30 de minute de mers pe jos de centrul orașului. Acolo vei găsi aproximativ 50 de crame una lângă alta, care servesc vin și mâncare gustoasă. Unele dintre ele sunt efectiv sculptate în dealurile din jurul văii. Ai putea petrece cu ușurință o seară aici luând cina și mergând la câte un pahar de vin dintr-o pivniță în alta.
CITEȘTE ȘI: CRAMELE DIN MOLDOVA: CRICOVA VS. MILEȘTII MICI
6. Piața Dobó
Piața principală plină de viață a orașului a fost numită în onoarea lui István Dobó, căpitanul care a condus localnicii în lupta de apărare a orașului împotriva otomanilor în 1552. O statuie impunătoare a lui, cu o sabie în mână, se află în mijlocul pieței. În jurul pieței poți vedea uimitoarea Biserică Minorită și Primăria eclectică din secolul al XIX-lea.
În fiecare an, în luna decembrie, aici are loc Târgul de Crăciun din Eger. Castelul Eger se vede frumos în fundal, iar vinul fiert și ciocolata caldă îți vor ține de cald în timp ce admiri luminile festive.
7. Biserica Minorită
Splendida biserică minorită Sf. Anton din Padova a fost construită pentru ordinul franciscan în secolul al XVIII-lea. Legendele spun că Părintele Superior a avut probleme deoarece clădirea era considerată prea exuberantă. Este singura biserică din țară în stil baroc cu fațada curbată. Cele două turnuri ale sale ating 57 de metri. Altarul are coloane de marmură și sculpturi cu sfinți. Câteva scene din viața Sfântului Anton înfrumusețează pereții.
8. Catedrala Bazilică a Sf. Ioan
Vizavi de Liceu, se află Bazilica din Eger și a treia catedrală ca mărime din Ungaria. A fost ridicată în secolul al XIX-lea în stil neoclasic, cu un portic asemănător unui templu susținut de opt coloane corintice. Dacă intri înăuntru, poți admira frescele sale colorate și interiorul frumos, făcut special pentru a impresiona.
9. Templul Sf. Nicolae
În secolul al XVII-lea, mulți sârbi și greci au fugit în Ungaria din cauza Imperiului Otoman. Unii dintre ei s-au stabilit în nordul Egerului și au primit permisiunea de a construi o biserică ortodoxă în afara zidurilor orașului. Mai mulți artiști s-au reunit pentru a crea această bijuterie în stil baroc târziu. Un iconostas format din 60 de panouri sculptate și pictate este cea mai prețioasă piesă de artă a sa. Acum este un centru expozițional. Din grădina sa se poate vedea o parte a orașului de sus.
10. Palatul Arhiepiscopal
Un alt loc din Eger care nu ar trebui să lipsească din itinerariul oricui este Palatul Arhiepiscopal. Aici poți vizita camerele palatului și să îți faci o impresie despre cum trăiau mai-marii bisericii în trecut, dar și să vizitezi pivnițele palatului. Dacă nu apuci să vezi Orașul de sub Oraș, turul de la palat poate fi ca un preview. Practic vei fi plimbat timp de o oră prin fostele pivnițe ale arhiepiscopului. Vei afla cum au evoluat de-a lungul timpului si vei fi servit la final cu vin, must și napolitane locale. Ghidul vorbește în maghiară, dar vei primi o foaie cu informații în engleză. Mi-a plăcut și faptul că, deși nu vorbea în engleză, s-a asigurat tot timpul că știu de unde trebuie să citesc la fiecare oprire.
11. Eger’s Eye
OK. Cu siguranță nu este London’s Eye, dar se află în Eger și îți oferă unele dintre cele mai frumoase priveliști asupra orașului fără să depui nici un efort. Prețul este rezonabil, este aproape de centrul orașului și reprezintă o atracție pentru toată lumea. Dintre toate punctele de belvedere din oraș, acesta a fost preferatul meu și nici nu trebuie să fii într-o formă foarte bună pentru a te bucura de el. Chiar dacă iarna are un farmec aparte, roata este acolo tot timpul anului.
CITEȘTE ȘI: CUM SĂ PETRECI 4 ZILE MINUNATE ÎN FRANCONIA, BAVARIA?
12. Grădina Arhiepiscopală
Grădina Arhiepiscopului, folosită cândva ca zonă de vânătoare pentru episcop, a devenit principalul parc public din Eger. A fost deschis publicului acum mai bine de 100 de ani. Rătăcind pe cele 12 hectare ale sale, se pot vedea două dintre porțile originale de fier, câteva rămășițe din grădinile franceze și englezești care au fost cândva aici, frumoase fântâni arteziene și un lac artificial traversat de un pod de piatră. Copiii vor fi bucuroși să viziteze locul de joacă modern și parcul sportiv în aer liber. Vara, aici au loc concerte clasice.
13. Muzeul Beatles
Doi fani ai trupei Beatles și-au expus colecțiile strânse de-a lungul vieții la ceea ce este acum al patrulea muzeu Beatles din lume. Acesta prezintă cronologia celebrei trupe, iar vizitatorii pot viziona un film sau pot asculta melodii populare ale celor patru fantastici. Colecția de la Hotel Corona cuprinde orice, de la instrumente, postere, fotografii, jucării, îmbrăcăminte până la fragmente din ziare și discuri în ediție limitată. Expoziția este interactivă, incluzând o sală de chitară, o cabină foto și multe jocuri.
14. Kopcsik Marcipania
Ungaria este sinonimă cu marțipanul. Există 3 muzee ale marțipanului în Ungaria: în Budapesta, Eger și Szentendre. Cel din Eger este opera lui Lajos Kopcsik, un apreciat maestru cofetar cu o ilustră carieră de 60 de ani în domeniu. Aproape totul în interior este făcut din marțipan și pictat cu tempera. Colecția de dulciuri include peste 150 de obiecte în mărime naturală realizate din marțipan. Sunt expuse icoane creștine, perne brodate, o familie rusă, picturi de Van Gogh. Din pasta dulce au fost reproduse și simboluri ale orașului, minaretul și o sticlă uriașă de vin. Dar capodopera lui Kopcsik este o cameră în stil baroc, făcută complet din zahăr și migdale. Aceasta își propune să reamintească vizitatorilor că Eger este unul dintre cele mai frumoase orașe baroce din Europa.
15. Băile Turcești
Eger este un vis devenit realitate pentru iubitorii de băi termale. Pe sub întregul oraș curge apă caldă și au fost construite mai multe complexe în oraș și în jurul lui. Otomanii au adus în Eger cultura băilor și au întemeiat 3 băi. Dintre ele a supraviețuit doar una, Torok Furdo, construită de Abdi Pașa Albanezul la începutul secolului al XVII-lea. A fost renovată de mai multe ori, dar încă te mai poți îmbăia în piscinele originale în stil turcesc și te poți bucura de un tratament hamam sau un masaj cu miere și lapte.
Caracteristica principală este o cupolă acoperită cu 200000 de piese de mozaic auriu. Deoarece apa conține radon, vizitatorii pot face baie doar timp de două ore și jumătate. Accesul la saună și băile de aburi este inclus în taxa de intrare. Masajul și hamamul trebuie rezervate în avans. Pe timp de vară, taxa de intrare îți permite să intri și în ștrandul municipal de alături, dar trebuie să te încadrezi în timp.
În interiorul băilor poți afla și o mică parte din istoria lor și cum erau ele folosite în mod tradițional. De exemplu, femeile aveau voie să meargă la băi de două ori pe săptămână. Acesta era principalul loc de socializare. Se împărtășeau rețete, secrete și se puneau la cale căsătorii. În perioadele în care femeile făceau baie, la ușă era atârnat un prosop care avea rolul de a informa bărbații că băile sunt închise pentru ei. Dacă un bărbat nu își lăsa femeia la băi, era considerat motiv de divorț și era unul dintre puținele cazuri în care verdictul era în favoarea femeii.
CITEȘTE ȘI: WEEKEND LA SPA ÎN BULGARIA – CHIFLIKA ȘI TROYAN
16. Băile termale și terasele de la Egerszalók
În afara orașului, la doar 9 km de Eger, vei da peste terasele de calcar din Egerszalók. Acestea sunt o formațiune naturală asemănătoare cu cele de la Pamukkale din Turcia, formate de apa sărată termală. Atâta timp cât nu ai așteptări foarte ridicate, este un loc destul de interesant, dar nu de dimensiuni mari și nu foarte bine întreținut. Terasele s-au format pe măsură ce mineralele s-au solidificat pe versantul dealului datorită fluxului de apă constant. Terasele sunt împrejmuite, dar se poate merge pe o potecă până aproape de ele.
La baza dealului de sare, se află hotelul de lux cu spa Saliris. Se poate intra contra cost, chiar dacă nu ești cazat la hotel. Un alt complex mai mic si mult mai simplu se află chiar la începutul potecii catre terase. Nostalgia Spa are trei piscine cu apă caldă. Acesta este preferatul localnicilor și se închide mult mai târziu decât cel de la hotel. Cu toate acestea, mi-a plăcut foarte mult cel de la hotel și cred că merită încercat, dacă îți plac băile termale.
17. Peștera Demjen
Chiar dacă este puțin mai departe, merită să mergi până acolo dacă ești cu mașina. Complexul peșterii Demjen este cel mai mare spa în peșteră din Europa Centrală. Aspectul peșterii SPA a fost inspirat de filmul Avatar.
Pe lângă o baie în peștera de 760 de metri, poți să te dai pe tobogane și se te bucuri de mai multe saune, o peșteră de sare și mai multe piscine în aer liber. Unul dintre ele are chiar și o vedere frumoasă asupra zonei înconjurătoare.
Inițial, ne-am dorit să vizităm Băile Peșterii Miskolc, care sunt mai renumite și, de asemenea, destul de aproape de Eger, dar după ce am aflat despre Peștera Demjen, am decis să îi dăm o șansă și nu am regretat. Între timp am vizitat și băile de la Miskolc, care sunt deosebite, dar dacă ar fi să revenim, am repeta experiența de la Demjen.
Eger este un oraș superb care merită vizitat. Data viitoare când vei fi în căutarea unui loc care nu este încă extraordinar de turistic, dar îmbină istoria cu alte atracții pentru toate gusturile, amintește-ți de Eger. Are un farmec unic și dacă ajungi acolo în sezonul pieței de Crăciun, îl vei iubi și mai mult. Zona înconjurătoare este plină de și mai multe surprize. Dacă ai mai mult timp de petrecut în Eger, ia în considerare o excursie la casele în peșteri din Nosvaj sau în Parcul Național Bükk.
Travel With A Spin contains affiliate links. If you make a purchase through these links, I will earn a commission at no extra cost to you. Thanks for reading!