Varșovia și Cracovia sunt două orașe minunate, cu o atmosferă plăcută și o mulțime de activități care te-ar putea ține ocupat chiar și timp de o săptămână fiecare. Cu toate acestea, orașul din Polonia care m-a cucerit instant a fost Wroclaw. Cine ar fi crezut? Un oraș al cărui nume nici măcar nu îl pot pronunța bine. A avut ceva de muncă pentru a compensa. Dar m-a câștigat prin micile sale atracții, latura copilărească și mâncarea delicioasă. Deși nu este prea cunoscut, începând cu anul 2016, când a fost Capitală Culturală Europeană, a început să fie promovat și tot mai căutat.
Unde se află Wroclaw?
Wroclaw se află în sud-vestul Poloniei și este capitala Sileziei Inferioare. De Varșovia, capitala Poloniei, îl despart cam 300 km, iar de Praga, capitala Cehiei, cam tot atâția.
Datorită poziției sale, pe Drumul Chihlimbarului, la o răscruce de drumuri, a avut de-alungul timpului o importanță strategică deosebită și mulți s-au bătut pe el. A aparținut pe rând Boemiei, Imperiului Habsburgic, Prusiei, Germaniei, iar după cel de-al doilea război mondial Poloniei.
Cum ajungi în Wroclaw?
Wroclaw are propriul său aeroport, unde se poate zbura din mai multe orașe europene. Conexiunea dintre aeroport și centrul orașului este asigurată de linia de autobuz 206, iar drumul durează aproximativ o jumătate de oră.
Wroclaw are legături feroviare și rutiere bune cu toate orașele mari din Polonia, Varșovia, Cracovia, Gdansk, dar și cu Praga, din Cehia, Dresden și Berlin din Germania.
Cum te deplasezi în Wroclaw?
Wroclaw este mic și compact. Poți ajunge pe jos în majoritatea locurilor care te-ar putea interesa. Dacă totuși preferi transportul public, ai de ales între autobuze și tramvaie. Biletele se cumpără din stațiile de autobuz sau din mijloacele de transport.
Obiective turistice și lucruri pe care le poți face în Wroclaw, Polonia
1. Explorează Piața Centrală din Wroclaw, Polonia
Piața medievală din Wroclaw este a doua ca mărime din Polonia, după cea din Cracovia. Nu este cea mai mare, dar cred că s-ar putea să fie cea mai drăguță.
În centrul ei se înalță simbolul orașului, Primăria din secolul al XIII-lea. Frumoasa sa arhitectură gotică, cu multe detalii, atrage imediat atenția vizitatorilor. Dar Wroclaw nu are o singură primărie, ci două și ambele se află în Piața Centrală. O altă clădire impresionantă este Biserica Sf. Elisabeta. Ceasul primăriei are o singură limbă care arată ora.
Cu o singură excepție, zona pietonală este înconjurată de case frumos colorate. Multe dintre ele adăpostesc restaurante, cafenele sau magazine. În prezent, Piața Centrală este inima orașului, cea mai animată zonă din oraș, atât ziua, cât și noaptea.
2. Pleacă la vânătoare de pitici
Căutarea piticilor de pe străzile Wroclaw-ului este cea mai captivantă activitate la care poți participa. Copiii și adulții deopotrivă se pot implica în joc în încercarea de a găsi cât mai mulți.
Primul pitic, Papa Gnome, a apărut on anul 2001 în memoria Alternativei Portocalii, o mișcare anti-comunistă din anii ’80. La momentul respectiv, autoritățile dădeau rapid cu vopsea peste sloganurile anti-comuniste. Membrii Alternativei Portocalii pictau un pitic peste stratul proaspăt de vopsea. Astfel oamenii protestau pașnic împotriva sistemului.
S-ar putea spune că este un simbol nou al orașului. Cu toate acestea, piticii s-au înmulțit rapid. În prezent, sunt peste 400 de pitici, nu doar în centrul orașului, ci peste tot. Nimeni nu le știe numărul cu exactitate. Fiecare dintre ei este diferit, are o altă profesie sau este implicat într-o altă activitate. Pot fi orice, de la poștași la bucătare sau dentiști și pot fi văzuți bând, retrăgând numerar de la ATM sau programând. Fiecare pitic are un nume, o poveste și obiceiuri. Iarna, localnicii îi îmbracă în eșarfe și căciulițe tricotate ca să nu le fie frig.
Având în vedere că vânătoarea de pitici a devenit una dintre atracțiile orașului, au început să fie tot mai promovați. Oamenii pot cumpăra o hartă cu locația a 70 de pitici de la Centrul de Informare cu 6 PLN (7 RON) sau să descarce o aplicație care să îi ajute. Piticii au chiar și propriul lor muzeu, dar și un festival în septembrie.
3. Vizitează Insula Catedralelor din Wroclaw, Polonia
Ostrów Tumski sau Insula Catedralelor este cea mai veche zonă a orașului. Mica insulă înconjurată de Oder a fost locuită încă din secolul al X-lea. Sunt 4 catedrale în acest spațiu. Cea mai mare dintre ele este Catedrala Sf. Ioan Botezătorul, cu turnurile sale gemene. Insula se află puțin mai departe de Piața Centrală, dar nu ar trebui ratată. Un moment bun pentru o plimbare ar fi seara, când lămpașul orașului aprinde bătrânele lămpi pe bază de gaz. Poți să îl urmărește pe străzile pietruite, să vezi ce face și să îi pui tot felul de întrebări.
4. Traversează Podul Iubirii din Wroclaw, Polonia
Ca multe alte orașe europene, Wroclaw are propriul său pod al îndrăgostiților. Este chiar podul care duce către Insula Catedralelor, Podul Tumski, deci nu va trebui să îl cauți prea mult. Nu demult, autoritățile au vrut să dea jos toate lacătele de pe pod pentru a scăpa de greutatea lor, dar studenții l-au salvat și au numărat lacătele. S-a dovedit că erau peste 14000. Au ajuns la concluzia că este un loc important pentru fiecare îndrăgostit din oraș care crede în dragostea eternă.
5. Participă la un tur de oraș gratuit
Este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face în aproape orice oraș mare din Europa. Ghidul nu îți va spune doar legende locale și aspecte istorcie, ci și care sunt cele mai bune locuri pentru a mânca sau a bea o cafea. Sunt mai multe tururi cu teme ca centrul istoric, cel de-al doilea război mondial, artă stradală sau comunism. Aici poți găsi mai multe detalii, punctul de pornire și ora. Oficial tururile sunt gratuite, dar se așteaptă să lași un bacșiș. Este de fapt un tur pentru care plătești cât consideri tu că merită sau cât îți permiți.
6. Urcă în turnul bisericii Sf. Elisabeta
Sf. Elisabeta este cea mai înaltă clădire din centru vechi și una dintre cele mai vechi biserici din întregul oraș. Merită să arunci o privire înăuntru, dar și să urci în turn pentru a vedea orașul de sus.
7. Vizitează Piața Sării
Chiar lângă Piața Centrală se află o piață mai mică, folosită cândva de către comercianții de sare, de unde și numele. Astăzi aici sunt standuri care vând flori la orice oră din zi și din noapte. Ca și piața mare, este înconjurată de clădiri elegante în culori vii. Wroclaw a fost distrus în cel de-al doilea război mondial, la fel ca multe alte orașe din Polonia. Cea mai mare parte din centrul vechi este de fapt o reconstrucție după poze ale clădirilor originale.
8. Stai pe Podul Vrăjitoarelor
Chiar la ieșirea din centrul vechi se înalță Biserica Sf. Maria Magdalena. Are două turnuri identice legate de un pod aflat la 45 de metri deasupra pământului. Legenda spune că acesta este locul de adunare al sufletelor tinerelor care nu voiau să își îndeplinească datoriile familiale, ci se gândeau doar la frumusețe, rochii și baluri. Urcă pe pod pentru cele mai frumoase imagini panoramice asupra orașului.
9. Vezi spectacolul fântânii multimedia
Wroclaw este locul în care se află cea mai mare fântână multimedia din Europa. Aflată în parcul Szczytnicki Park, are peste 300 de duze care crează un spectacol de apă impresionant, îmbogățit cu muzică și culoare. Vara, spectacolul are loc din oră în oră, zi sau noapte. În weekend-uri, reprezentația este și mai complexă, asemănătoare unei piese de teatru și se schimbă în fiecare săptămână.
10. Mănâncă ceva delicios
După câteva ore de umblat ți se va face foame. Nu ai de ce să îți faci griji! Wrocalw are una dintre cele mai diversificate scene gastronomice din Polonia, pentru toate gusturile și buzunarele. Ai de ales între milk baruri care servesc mâncare poloneză ieftină, mâncare indiană, thailandeză, mexicană și chiar restaurante ale unor lanțuri internaționale care și-au adaptat bucătăria și gătesc mâncare tradițională cu ceva extra. De exemplu, Umami a adaptat gogoșelele asiatice și servește gogoși sileziene.
11. Caută arta stradală
Wroclaw este unul dintre orașele cu cea mai bogată artă stradală din Polonia. Nu este ceva neobișnuit să dai peste graffiti sau alte forme de manifestare artistică. Cele mai multe pot fi văzute în cartierul Nadodrze, peste râul Oder. Un alt loc care s-ar putea să te intereseze este Galeria Neoanelor.
12. Bucură-te de viața de noapte din Wroclaw, Polonia
Wroclaw este un oraș universitar. Are nu mai puțin de nouă universități și peste 130000 de studenți. Toată această populație tânără înseamnă că este unul dintre orașele cu cea mai animată viață de noapte din Polonia.
13. Pleacă în excursii de o zi prin Polonia
Wroclaw este bine conectat cu alte locuri din Silezia, Polonia și chiar din afara Poloniei. Profită de asta și descoperă locuri noi care îți trezesc interesul. Câteva opțiuni pentru excursii de o zi în Polonia sunt Jelenia Gora, Czocha Castle, Olawa sau Opole.
Din păcate am stat prea puțin timp în Wroclaw și nu am apucat să vizităm și să experimentăm tot ceea ce are de oferit. Cu toate acestea, s-a dovedit un oraș de o frumusețe de necontestat, mult mai puțin aglomerat decât Cracovia sau Varșovia și cu o mulțime de lucruri interesante de făcut. Una dintre atracțiile pe care nu am apucat să le vedem este Panorama Raclawice, o pictură pe pânză de 140 de metri care ilustrează victoria Generalului Tadeusz Kościuszko asupra rușilor în 1794.
Salvează articolul despre orașul Wroclaw din Polonia pentru mai târziu!
Travel With A Spin contains affiliate links. If you make a purchase through these links, I will earn a commission at no extra cost to you. Thanks for reading!