Explorează lumea de acasă: Turcia

Excursia la Istanbul este una dntre cele care mi-au rămas cel mai bine întipărite în minte prin arome, mirosuri și sunete, deși au trecut vreo 5 ani de atunci. Dacă aș fi pusă să aleg între a revizita Parisul și a revizita Istanbul, aș alege Istanbulul fără să clipesc. Este gigantic și are 1001 de fețe. Orașul îmi reamintea constant de melodia lui Meredith Brooks „I’m a bitch, I’m a lover”. Sunt sigură că nu am avea cum să descoperim de acasă cele 1001 de fețe ale Istanbulului sau cele un milion pe care le are Turcia, dar tot putem explora o parte din ele de pe propria noastră canapea dacă ne folosim de imaginație și câteva instrumente ajutătoare.

Turcia pe scurt

Turcia se află pe două continente: Europa (3%) și Asia (97%). Fiind poziționată între Europa, Asia și trei mări (Marea Neagră, Marea Mediterană și Marea Marmara), a fost un important centru comercial și de transport, dar și câmp de luptă de-a lungul istoriei. Unii consideră că are o legătură culturală, istorică și politică mai puternică cu Europa.

Turcii sunt majoritari, urmați de kurzi. Limba oficială este limba turcă, iar din punct de vedere relogios predomină islamismul.

Cărți a căror acțiune se desfășoară în Turcia

Bastarda Istanbulului Elif Shafak TurciaIstanbul Turcia Orhan Pamuk

Kosem Sultan Asli Eke1001 nopti literatura araba

Bastarda Istanbulului de Elif Shafak

Cartea urmărește îndeaproape povestea a două tinere femei aflate în căutarea adevărului despre trecutul lor și a propriei identități. Una dintre ele este Asya Kazanci de 19 ani care locuiește în aceeași casă cu mama sa și trei mătuși. Nu și-a cunoscut niciodată tatăl și nici măcar nu știe cine a fost. A doua este Armanoush, de origine armeană, care locuiește împreună cu mama și tatăl vitreg în Statele Unite ale Americii. Și ea își dorește să afle mai multe despre poporul armean. Armanoush călătorește în secret în Istanbul la surorile Kazanci. Călătoria sa duce la aflarea secretelor celor două familii.

Mi-a plăcut descrierea măncărurilor și a aromelor, testul pentru autoidentificarea armeanului din tine, personajele feminine puternice, fragmentele din istoria celor două țări și, bineînțeles, povestea.

Sultana Kösem de Asli Eke

Mi s-a părut o carte dificil de citit, dar cu o poveste fascinantă și cât se poate de reală. Ahmed I se îndrăgostește de o sclavă grecoaică, Anastasia. Astfel ea devine Kösem, soția lui, una dintre cele mai puternice sultane ale Imperiului Otoman din toate timpurile și mama a doi viitori sultani. Cartea ne introduce în atmosfera de la Palatul Topkapi și în intrigile de la curte, dar mai ales în culisele haremului de la începutul secolului al XVII-lea.

Istanbul: Amintirile unui oraș de Orhan Pamuk

Este o carte autobiografică, în care amintirile și prima parte a vieții autorului se împletesc cu povestea Istanbulului, orașul în care s-a născut și încă mai locuiește. Cu ajutorul lui putem să aruncăm și noi o privire în viața oamenilor de pe malul Bosforului într-o perioadă în care Turcia se zbate să se adapteze la timpurile moderne, păstrându-și în același timp tradițiile și identitatea.

1001 de nopți

Vă recomand să citiți cel puțin o mică parte din poveștile spuse de Șeherezada soțului ei pentru ca acesta să nu o omoare în zorii zilei. Cele mai faimoase au fost adăugate ulterior la colecție, dar merită citite: Alladin și lampa fermecată, Alibaba și cei 40 de hoți, Călătoriile marinarului Sinbad.

Filme filmate în Turcia

Am încercat să caut filme și cărți filmate în afara Istanbulului, dar nu prea mi-a ieșit. În final am decis să le prezint pe cele care îmi plac, chiar dacă sunt filmate în Istanbul. Spre deosebire de cele filmate în Italia, în mare parte romantice, filmele filmate în Istanbul sunt diverse și urmăresc o gamă largă de subiecte.

Taken 2

Taken 2 Istanbul Turkey

Fostul agent CIA Bryan Mills și soția lui sunt răpiți de tatăl unuia dintre bărbații uciși de acesta în Taken 1. Filmul ne arată încercările lui de a evada și de a-și ține familia în siguranță. Majoritatea scenelor sunt filmate în Istanbul, în locații precum Podul Galata, Marele Bazar, dar și pe foarte multe acoperișuri.

Hamam (1997)

Povestea se focusează pe Francesco, un italian ce moștenește o proprietate în Istanbul. Inițial vrea să o vândă, dar după ce descoperă că aceasta include și un hamam, hotărăște să îl renoveze și să îl redeschidă. Istanbul farmecă telespectatorii care îl însoțesc pe Francesco în călătorie.

Topkapı (1964)

Topkapi Istanbul Turcia 1964

O bandă de hoți plănuiește să fure pumnalul încrustat cu bijuterii al Sultanului Mahmed I din muzeul Palatului Topkapi, Imaginile cu Istanbulul anilor ’60 sunt pline de exotism și mister.

Traversând podul: Sunetul Istanbulului (2005)

Filmul prezintă scena muzicală a orașului de pe cele două continente, de la muzica turcească tradițională și cântece țigănești la Rock ‘n’ roll, punk, folk, pop, rap. Documentarul este un portret complex al Istanbulului, între nou și vechi, modern și tradițional, est și vest.

Skyfall

Al 23-lea film James Bond începe cu Daniel Craig urmărind un rău-făcător prin centrul Istanbulului. Scenele au fost filmate în Piața Eminonu și Marele Bazar. Este rănit și toată lumea crede că a murit, dar revine mai târziu și aventura continuă.

Cină turcească acasă

Mâncarea turcească este delicioasă și include tot felul de condimente. Cu greu aș putea numi un fel de mâncare din Turcia care să nu îmi placă. Supa de linte este supa mea cremă preferată. Baba ganoush este apreciat de vegetarieni și nu numai. Mielul și vita sunt gătite cu tot felul de condimente locale. Mirosul și gustul sunt deosebite. Pentru seara turcească propun kofta cu legume și un ceai de mere, pe care l-am tot primit prin Turcia.

reteta kofta turcesti cu legumeAlte idei pentru a explora Turcia de acasă

  • Poți învăța câțiva pași de belly dance chiar și din sufrageria ta. E senzual, controversat, dar echivalează și cu o serie serioasă de abdomene. Aici și aici găsiți câteva lecții pentru începători. Dacă nu îți place stilul sau ți se pare prea complicat, poți încerca să imiți dervișii rotitori.
  • Vei învăța multe despre muzica din Turcia din documentarul Traversând podul: Sunetul Istanbulului. Dacă vrei să asculți mai multă muzică modernă, poți încerca și acest playlist.
  • După cină, cu muzica turcească parcă se potrivește și o narghilea, numită și hookah. Poți alege dintr-un număr infinit de arome. Preferatele mele sunt mărul, lămâia sau fructele de pădure cu un pic de mentă.
  • Cafeaua turcească e faimoasă. În mod tradițional se pregătește pe nisip, dar poți să îți începi ziua încercând să faci ceva asemănător la tine acasă.
  • Dacă după ce ai vizionat Hamam îți dorești și tu să recreezi experiența unei băi turcești acasă, urmărește acest filmuleț și citește un articol cu instrucțiuni utile care să te inspire.
  • Chiar dacă limba este mai dificilă decât spaniola sau italiana (cel puțin după părerea mea), tot poți încerca să înveți câteva cuvinte și fraze care să te ajute în viitoarele călătorii în Istanbul, Cappadocia, Alanya sau Pamukkale.
  • Copiii vor aprecia episoadele despre Turcia din seria Are we there yet? de National Geographic Kids, în timp ce adulții se pot bucura de un joc de societate, Istanbul. Pentru cei care s-au săturat de Catan este o schimbare bine-venită.

istanbul boardgame

Sper că ți-a plăcut scurta călătorie în Turcia de acasă la fel de mult ca și nouă și că vei încerca cât mai multe dintre aceste idei.

Ai încercat deja câteva dintre idei? Ce ai mai adăuga pe listă?

Travel With A Spin contains affiliate links. If you make a purchase through these links, I will earn a commission at no extra cost to you. Thanks for reading!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *