Dacă ai citit deja celelalte articole ale mele despre Malta, nu o să ți se pară surprinzător că ziua petrecută pe Insula Gozo a fost preferata mea. Asta nu înseamnă că insula principală nu este spectaculoasă sau că nu oferă câte ceva pentru fiecare. Însă Gozo mi-a arătat ce însemna Malta înainte să devină turistică. ,,Mini Malta” are o treime din suprafața Insulei Malta, dar este plină de farmecul tipic maltez îmbinat cu cel rustic. Ar fi o greșeală să nu te abați pentru a explora mica insulă.
Sora mai mică a Maltei este surprinzătoare. A fost ferită de turismul de masă și supra-dezvoltare. Cu toate acestea, abundă în peisaje naturale de o frumusețe unică. Atmosfera este mai autentică și mai relaxată. Gozitanii par mai deschiși. Există o singură plajă cu nisip, dar tot felul de locuri în care poți înota, care de care mai spectaculoase. Nu ai cum să te plictisești pe insulă. Gozo are de toate, de la temple istorice, la sate pitorești, catedrale baroce, trasee de hiking, văi, peșteri, zone de scufundat, ferme vechi, crame și restaurante cu mâncare delicioasă. Să mai spun că se presupune că aici a fost reținut Ulise de către Calypso în Odiseea lui Homer? Și pe mine m-ar fi fermecat insula. Nu-l pot învinovăți.
Cum ajungi pe Insula Gozo?
Gozo este una dintre cele trei insule principale ale Maltei. Pentru a ajunge pe ea, trebuie să iei ferry-ul din portul Cirkewwa, din apropiere de Mellieha. Încearcă să ajungi acolo cât mai devreme, mai ales dacă ai alocat insulei o singură zi. Biletul dus-întors costă 4.65 euro/persoană. Vei plăti doar atunci când te îmbarci pentru a reveni pe Malta. Dacă ai mașină închiriată, ia-o cu tine. Îți va fi de folos pentru a vedea mai multe locuri de pe insulă fără să pierzi timpul în trafic. Biletul dus-întors costă 15.7 euro și include biletul șoferului. Cursa durează 30 de minute și pleacă la fiecare 45 de minute.
Cum te deplasezi pe Insula Gozo?
Pentru a te deplasa dintr-o parte în alta a insulei, ar fi cel mai bine să ai o mașină sau un scooter. Le poți aduce de pe insula principală sau le poți închiria de aici. Despre cum poți închiria în siguranță o mașina la un preț cât mai bun, am scris un articol separat. Dacă nu vrei sau nu poți să închiriezi un vehicul, te poți deplasa pe insulă folosind transportul public sau autobuzele turistice de tipul hop-on hop-off.
Un bilet de o zi pentru autobuzul turistic costă 18 euro/persoană. Pleacă zilnic din terminalul Mgarr la fiecare 45 de minute între 9:40 am și 15 pm. Autobuzul oprește la principalele atracții: Plaja Ramla, Templele Ggantija, Peștera Calypso, Golful Marsalforn, Victoria, Basilica Ta’Pinu, Satul Meșteșugarilor, Dwejra Bay (unde a fost cândva Fereastra Albastră) și Xlendi Bay. Citeste aici mai multe detalii.
Cea mai ieftină opțiune este transportul public, dar tot aceasta îți va mânca cel mai mult din timp și libertate. Un bilet pentru 7 zile pe ambele insule costă 21 euro/adult. Găsești toate rutele și mai multe prețuri pe site-ul oficial.
Cât timp să stai pe Insula Gozo?
Gozo poate fi vizitată și într-o excursie de o zi de pe Malta, cum am făcut și noi. Totuși recomand din tot sufletul să rămâi cel puțin o noapte și două zile pe insulă. O zi este insuficientă pentru a te relaxa și a te bucura de ceea ce are de oferit. Dacă nu te-am convins (sau chiar nu ai decât o zi la dispoziție), tot consider că e o idee bună să o vizitezi. Cât despre mine, pot să îți spun că data viitoare voi încerca să stau pe aici vreo 4 zile. Mi-a plăcut foarte mult. Poate chiar o să devin un Ulise feminin modern în final.
Variantele de cazare nu au cum să te dezamăgească. Cine ar putea refuza o fermă veche și liniștită sau o cameră într-o clădire veche din capitala insulei, Victoria? Costă mai puțin de 50 de euro/noapte/ două persoane. Dacă nu ai mai folosit Airbnb până acum, primești și o reducere de 40$ la prima rezervare dacă te înscrii folosind acest link. Cum s-ar spune, dacă nu îți place, nici nu ai nimic de pierdut.
Top 10 lucruri pe care le poți vedea pe Insula Gozo
Victoria
Victoria este capitala pitorească și prietenoasă cu pietonii a insulei. Se află în mijlocul acesteia și are rol de centru cultural și comercial. Dă-ți timp să te plimbi și să te bucuri de frumusețea orașului. Dacă te îndepărtezi doar un pic de zona pieței centrale, străzile vor fi pustii. Vei da doar peste câte un localnic care își mătură în fața ușii sau niște școlari veseli.
Cetatea
Deasupra orașului se înalță o cetate magnifică. A fost ridicată cu secole în urmă din nevoia de protecție împotriva piraților și a invadatorilor. De altfel, până în anul 1637 rezidenții erau obligați prin lege să doarmă în cetate pentru propria lor protecție. Astăzi, doar câteva familii mai locuiesc în cetate.
O plimbare pe zidurile cetății îți va da ocazia să o descoperi pe ea, dar și zona rurală din zare. Poți achiziționa cu 5 euro un bilet combinat pentru Muzeul de Arheologie, Casa Istorică Gran Castello, Vechea închisoare, Muzeul de Științe ale Naturii și Centrul pentru Vizitatori. Mi-a plăcut în mod deosebit Casa Istorică Gran Castello, de fapt un muzeu etnografic în care poți învăța mai multe despre maltezi și stilul de viață de pe insulă din trecut și prezent. La centrul pentru vizitatori rulează mai multe filmulețe despre istoria regiunii, evoluția religioasă și invazii. Biletul combinat nu include accesul în catedrală, unde intrarea costă 9 euro/persoană.
Basilica Ta’Pinu
Această biserică impozantă se află în apropiere de satul Gharb. Este relativ nouă, fiind construită între 1920 și 1931 pe ruinele unei bisericuțe mai vechi din secolul al XVI-lea. Nu doar că arată impresionant și că poate fi văzută de departe, dar este considerată o biserică miraculoasă. De două ori pe an aici au loc adevărate pelerinaje de credincioși. Mulți dintre cei veniți urcă și dealul de vizavi de lăcașul de cult, Għammar Hill. Pe drum se află 14 statui care reprezintă Drumul Crucii.
Dwejra Bay
Dwejra Bay a suferit o mare pierdere atunci când cel mai faimos obiectiv din zonă, Fereastra Albastră, s-a prăbușit în mare în anul 2017. Arcul s-a format prin prăbușirea a două peșteri alăturate. Astăzi, zona și-a revenit din punct de vedere turistic, fiind unul dintre locurile preferate de scufundări.
Cei care nu fac scufundări pot face o plimbare cu o barcă pescărească de pe plaja de la Marea Interioară pentru a vedea unde se afla faimosul arc, dar și alte peșteri din apropiere. Turul durează aproximativ 15 minute și costă 4 euro.
Xlendi
Golful este unul din locurile preferate ale adepților de snorkelling și scufundări datorită apelor sale limpezi, dar și de către familii, beneficiind de o mică plajă cu nisip. Restaurantele cu fructe de mare și pește și hotelurile din zonă au transformat satul într-una din puținele stațiuni turistice din Malta. Un traseu îngust duce curioșii pe vârful dealului din apropiere pentru a vedea golful de sus.
Ramla Bay
Ramla Bay este singura plajă adevărată de pe Gozo și una dintre cele mai frumoase din Malta. Nisipul de aici are o culoare roșiatică. Peștera Calypso, făcută cunoscută de operele lui Homer, este în apropiere și se poate vizita. Din păcate noi am ajuns cam târziu și nu ne-am putut bucura de mare și soare, ci doar de o scurtă plimbare.
Bazinele pentru extragerea sării prin evaporarea apei
Gozo oferă oricui o șansă să învețe mai multe despre producerea sării din apa de mare. La doar 2 km de Marsalforn, am găsit o tablă de șah imensă formată din mici bazine tăiate direct în rocă. Au peste 300 de ani și încă sunt folosite pentru a obține sare prin evaporarea apei marine. Vara, sarea colectată este vândută de către localnici pe faleză. Mi-au adus aminte de bazinele de apă sărată și fabrica din Nin, primul loc în care am luat contact cu această industrie.
Wied il Ghasri
Gozo dispune de multe locuri interesante în care poți înota. Unul dintre ele este și Wied il Ghasri, unde apa mării a înaintat printre stânci formând un golf îngust și mult alungit. De sus ai o priveliște minunată asupra văii. După ce cobori aproximativ 100 de scări am ajuns la o mică plajă cu pietricele. Doar doi oameni înotau în apa limpede. După ce te răcorești puțin, mergi să vezi apusul de la Farul Giordan. Nu am ajuns la timp, dar am văzut poze foarte frumoase făcute de acolo.
Templele Ggantija
Cei pasionați de istorie vor fi încântați să afle că pe Gozo se află cele mai vechi structuri monumentale din lume, Templele Ggantija. Acestea sunt chiar mai vechi decât Piramidele și Stonehenge. Complexul este alcătuit din două temple de prin anul 3600 î.Hr. Numele acestora derivă de la gigantic, localnicii crezând în trecut că au fost construite de giganți. Intrarea costă 9 euro. Chiar dacă insula principală are și ea structuri asemănătoare, acestea sunt considerate și mai vechi.
Moara Ta’Kola
Moara a supraviețuit din Perioada Cavalerilor Maltezi (Ordinul Ioaniților care au cucerit insula). Vizitatorii pot vedea atât exteriorul, cât și interiorul acesteia.
Ce poți face pe Insula Gozo sau”Mini Malta”?
- Cumpărături.Sunt sute de magazine mici pe străzile pietruite ale orașului și ale cetății, iar prețurile mi s-au părut mai bune decât pe Malta și unele produse nu le-am găsit în alte părți. În plus, poți vizita și Orașul Meșteșugarilor, unde artizanii din zonă își expun zilnic produsele.
- Călărit
- Să participi la o sesiune de degustat vin și brânză produse local. Tal-Massr organizează astfel de tururi cu degustare de două ori pe săptămână.
Ce și unde anume să mănânci pe Insula Gozo?
Pe Gozo domnește o atmosferă mai relaxată și mai rustică. Sunt șanse mari ca produsele pe care le mănânci să provină de la o fermă aflată la doar câțiva km. La fel ca pe insula alăturată, în orice moment al zilei vei găsi la patiserii pastizzi cu ricotta, piure de mazăre sau carne, covrigi cu smochine și cannoli. Gozo are propria sa brânză, numită Gbejniet, făcută din lapte proaspăt de oaie sau capră. Bucățile de brânza pot fi servite proaspete, marinate sau uscate și condimentate cu piper, ierburi sau paprika. Pot să spun că nu seamănă absolut deloc cu brânza de capră românească, dar mi-a plăcut. Gozo m-a surprins plăcut și la capitolul de restaurante. Cea mai bună masă din săptămâna petrecută în Malta am luat-o la restaurantul The Fat Rabbit din Nadur. United Restaurant din Mgarr a fost un concurent pe măsură, dar aici ne-a plăcut puțin mai mult. Totul a fost delicios și porțiile uriașe.
Vinurile sunt produse în crame locale. Nu pot spune că sunt extraordinare, dar bunicele. Mi-au plăcut mai mult lichiorurile de la Zeppi și Ambrosia cu carrob (nu știu cum aș putea traduce), migdale, vanilie, rodie și multe altele.
Sper că v-am convins deja că Gozo este o insulă deosebită și merită cel puțin o zi din timpul oricui vizitează Malta. Singurul meu regret e că nu am petrecut mai mult timp acolo, dar sper să îndrept acest lucru în viitor.
Ai vizitat Gozo? Ce ți-a plăcut cel mai mult? Ai (re)vizita insula?
Ți-a plăcut articolul? Salvează-l și recitește-l mai târziu!
Travel With A Spin contains affiliate links. If you make a purchase through these links, I will earn a commission at no extra cost to you. Thanks for reading!