De ce ar trebui sa vizitezi Cienfuegos, Cuba?

Cienfuegos Panorama

Cienfuegos este un oraș colonial elegant de la malul mării. Dar asta nu e tot. Este unic prin faptul că a fost colonizat de francezi, și nu de spanioli. Aici farmecul franțuzesc se îmbină cu ritmuri caraibiene, influențe spaniole și apusuri de poveste. Orasul este locul perfect să evadezi, să te relaxezi și să cumperi suveniruri pentru cei dragi, profitând de prețurile mai scăzute. Locuitorii săi sunt foarte mândri de el și îl numesc „perla sudului”.

De unde vine numele de Cienfuegos?

Cienfuegos înseamnă o sută de focuri. Unii ar putea crede că se numește așa datorită apusurilor roșiatice. De fapt, și-a primit numele în 1829 de la Jose Cienfuegos. Înainte se numea Fernandina de Jagua.

Cum ajungi în Cienfuegos?

Cienfuegos se află pe coasta Mării Caraibelor, în Golful Cienfuegos, din partea central-sudică a Cubei. Poți ajunge ușor în Cienfuegos cu autobuzul sau cu un taxi colectiv. Este la aproximativ 200 km de Havana și mulți turiști aleg să oprească aici în drum spre Trinidad, care se află la doar o oră și jumătate.

Cât timp ar trebui să stai în Cienfuegos?

Poți explora întregul oraș în aproximativ o jumătate de zi. Totusi, apusurile de pe Malecon sunt deosebit de frumoase și îți recomand să stai cel puțin o noapte. Dacă ai mai mult timp la dispoziție, 2-3 zile în oraș îți vor permite să descoperi și împrejurimile. Noi nu am apucat, dar zona are multe de oferit și sper să o putem face cândva.

De ce Cienfuegos?

Cienfuegos a fost fondat în anul 1819. Deși spaniolii au fost primii în zonă, mulți dintre primii coloniști au fost francezi fugiți din Haiti după revoluție. Localizat într-o regiune agricolă fertilă, ce produce trestie de zahăr, cafea, tutun și mango, a evoluat ca principal port comercial al acesteia. În 1860, Cienfuegos devenise al treilea cel mai bogat oraș din Cuba, în special datorită dezvoltării industriei zahărului în secolul al XIX-lea.

Port Cienfuegos

Cienfuegos este cel mai nou oraș al Cubei și a beneficiat de o serie de facilități. Este un exemplu pentru ideile moderne în ceea ce privește igiena și planificarea urbană. Străzile late dispuse perpendicular, clădirile cu coloane de la strada principală, cea mai lungă promenadă din Cuba și portul situează orașul pe harta turistică a țării. În 2005 a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO datorită centrului istoric bine păstrat.

Ce să vezi în Cienfuegos?

Cienfuegos este un oraș mic și liniștit, perfect pentru o pauză după nebunia din HavanaViñales sau Trinidad. Există transport public (1 CUP), dar cel mai probabil nu o să ai nevoie de el. Plimbă-te pur și simplu pe străzi si observă arhitectura din jur. Dacă timpul îți permite, poți face excursii de o zi pentru a vedea și împrejurimile.

Parque Jose Marti

Park Jose Marti

Inima orașului, locul unde localnicii și turiștii vin pentru a se bucura de wireless și a se relaxa. A fost numit după Jose Marti, scriitor, poet și erou național, a cărui statuie se află chiar în mijlocul pieței. Un detaliu interesant este busola de lângă, ce marchează km 0 și locul unde orașul a fost fondat în secolul al XIX-lea. Intrarea este păzită de doi lei de piatră, iar piața este înconjurată de cele mai reprezentative clădiri din oraș.

Arco de los Trabajadores (Arcul de Triumf)

Arc of Triumph

Muncitorii din oraș au construit monumentul în 1902 pentru a comemora independența Republicii Cuba. Gazda noastră ne-a povestit că au fost inițial două, dar unul dintre ele a dispărut. Nu știa de ce. Astăzi, acesta este singurul Arc de Triumf din Cuba.

Teatrul Tomás Terry

Teatrul, construit în 1886 în stil italian, a fost ultima dorință a lui Tomás Terry Adams. El deținea o fabrică de zahăr din zonă și a fost și primar al orașului Cienfuegos. Pentru 2 CUC poți să îi vezi și interiorul.

Palatul Ferrer

Cupola sa albastră o vei observa de departe. Cu 1 CUC poți intra. Prețul include și urcarea în turn. De sus poți vedea tot orașul și golful. Nu e de mirare, având în vedere că fost construit pentru un negustor catalan pentru ca acesta să poată controla intrarea navelor în port în 1918.

Catedrala de la Purisima Concepcion

Cathedral of Purisima Concepcion

Catedrala veghează asupra pieței încă din 1869 și este probabil cea mai veche clădire de aici. A fost construită de-a lungul a 36 de ani, între 1833 și 1869. Nu am putut urca în turn, dar am putut să îi admirăm turnurile asimetrice, vitraliul și fațada în stil neoclasic.

Palatul Guvernului

Cea mai impozantă clădire din piață este Palatul Guvernului, cu a lui cupolă uriașă. Nu vei putea intra, dar exteriorul este frumos. Probabil și interiorul.

Timpul pentru shopping

Chiar lângă parcul Jose Marti este o stradă pietruită care duce spre mare plină de tarabe cu suveniruri. Majoritatea sunt asemănătoare cu cele din alte părți ale Cubei, dar prețurile sunt mai mici.

El Malecon

Maleconul din Cienfuegos nu dă spre mare, ci spre Golful Jagua. Cel mai bun moment pentru o plimbare este la apus, când localnicii ies, iar bulevarul prinde viață. Am privit multe apusuri în Cuba, dar acesta a fost cel mai frumos, parcă cerul era în flăcări.

El Prado

PaseoDePrado

Pe măsură ce te îndepărtezi de apă, Malecon se transformă în Paseo del Prado, principala stradă din oraș. Clădirile neoclasice colorate și statuia legendarului Benny More, “el barbaro del ritmo” semnalează că te apropii de centrul orașului. În mijlocul bulevardului este o zonă pietonală cu palmieri și bănci. Seara, familii întregi se adună aici, ascultă muzică și joacă diverse jocuri.

Punta Gorda

Zona rezidențială Punta Gorda este cea mai bogată zonă din oraș, zona vilelor pe care nu ai fi crezut că le vei vedea în Cuba. Poți lua un bici-taxi sau o trăsurică trasă de cai, dar noi am ales să ne plimbăm.

Palacio del Valle

Palatul roz combină mai multe stiluri, ca mudejar, bizantin, venețian, gotic și baroc. La primul etaj se află un restaurant „de fițe”. Pe acoperiș este o terasă cu muzică live de unde poți privi apusul. În timp ce urci, observă ornamentele în stil marocan din interior. Palacio de Valle

Ce poți face pe lângă Cienfuegos?

Gazda noastră ne-a arătat un film cu Cienfuegos și împrejurimile. Era trist că am stat atât de puțin și că nu vom vedea locurile deosebite din apropiere. După ce am văzut filmulețul, tind să fiu de acord cu el. Sunt multe de văzut în zonă. Indiferent de ceea ce te atrage, sigur vei găsi ceva ce îți va stârni interesul.

Laguna de Guanaroca

Voi începe cu excursia care cred că mi-ar fi plăcut cel mai mult. Costă 10 CUC și include o plimbare pe uscat, urmată de o plimbare cu barca. Lacul cu apă sărată este o rezervație naturală în care poți vedea multe păsări: precum flamingo roz, colibri, stârci, pelicani, egrete, dar și mangrove și plante din care se fac maracas. Dacă ești cu adevărat norocos, s-ar putea să vezi chiar și un tocororo, pasărea națională a Cubei. Cel mai bine ar fi să mergi dimineața, când sunt mai puțini vizitatori. Parcul se deschide la ora 8, iar turul durează în jur de două ore. Poți combina excursia cu cea la plaja Rancho Luna, întrucât sunt în aceeași direcție.

El Nicho

El Nicho se presupune că ar fi cea mai frumoasă cascadă din Cuba. Cel mai ușor ar fi să o vezi pe drumul dinspre Cienfuegos spre Trinidad sau invers, dacă iei un taxi colectiv. Dacă nu ai această opțiune, costă 35 CUC de persoană din Cienfuegos, respectiv 45-50 din Trinidad. La urcare vei vedea și alte cascade și bazine naturale în care poți înota. În caz că nu ajungi la El Nicho, poți merge la Salto del Caburni sau Vegas Grande din Trinidad, cel mai cunoscut oraș colonial din Cuba.

Plaja Rancho Luna

Nu este una dintre cele mai frumoase plaje din Cuba, dar dacă vrei să mergi la o plajă în apropiere, acesta este locul potrivit. Poți face scufundări în zona coralului Notre dame, numit astfel după asemănarea dintre el și cele două turnuri ale faimoasei catedrale din Paris. Plaja se află la 20 km depărtare, iar autobuzul până acolo costă 1 CUP.

Castillo de Jagua

Poți ajunge la El Castillo de Nuestra Señora de Los Ángeles de Jagua cu ferry-ul care pleacă zilnic la 8 am sau 1 pm și se întoarce la 10 am și la 3 pm. Cursa durează 40 de minute. Castelul se află la intrarea în Golful Cienfuegos și a fost utilizat pentru a apăra orașul de pirați în secolul al XVIII-lea.

Cimitirul la Reina și Necropola Tomás Acea

Cienfuegos are două din cele patru cimitire declarate monumente naționale din Cuba. În Cimitirul la Reina , oamenii sunt îngropați deasupra pâmântului din cauza nivelului ridicat al pânzei freatice. Mulți soldați spanioli căzuți în Războiul de Independență se odihnesc aici. În necropolă sunt înmormântați cei mai importanți cetățeni din Cienfuegos. Aici se află și memorialul dedicat martirilor din rebeliunea împotriva conducerii lui Batista.

Unde te cazezi în Cienfuegos?

Calle 37, Cienfuegos

Ca peste tot în Cuba, poți alege un hotel sau o casă particulară. Hotelurile de stat sunt mai scumpe și nu neapărat mai bune. Calitatea nu este aceeași ca în Europa la același număr de stele.

Noi am ales o cameră într-o casă particulară pentru care am plătit puțin sub 20 CUC pe Airbnb, Font’s House, Midaimys y Guillermo. Case se află în centrul orașului, pe strada pietonală ce leagă Paseo del Prado de Parcul Jose Marti. Balconul de pe care se vedeau atât strada, cât și El Prado, a fost locul nostru preferat. Micul dejun costă 5 CUC în plus de persoană și conține un ou, clătite, suc, cafea și niște fructe.

Gazda este cea mai vorbăreață persoană pe care am cunoscut-o în Cuba. Ne-a dat multe sfaturi și ne-a povestit despre viața de familie, cele două fete ale sale și comunism, dar și despre turiștii care i-au plăcut și cei care nu i-au plăcut. Proprietarul este bine informat și ne-a arătat și un film cu Cienfuegos și zona din jur. Vorbește bine engleză, deoarece a fost barman la un restaurant din Parcul Jose Marti. Poți alege și o casă mai luxoasă din Punta Gorda, dacă bugetul îți permite. Primești un discount de 40$ la prima ta rezervare pe Airbnb folosind acest link.


Obține 40$ reducere la prima ta rezervare pe Airbnb!

Unde să mănânci în Cienfuegos?

Pe lângă Parcul Jose Marti, mâncarea și băutura sunt ceva mai scumpe. Dacă te îndepărtezi puțin de centru, vei găsi mâncare de la 3 CUC. Paseo del Prado este plin de restaurante și oameni la orice oră, zi și noapte. Dacă vrei mâncare tradițională, încearcă supa cremă de fructe de mare și ropa vieja (carne de vită fâșii într-un sos de vin roșu, servită cu orez, fasole neagră și salată de legume). Pentru desert, mergi cu localnicii la Coppelia pentru cea mai căutată înghețată din oraș și din țară. Pe Calle 37 ai și opțiunea de fast-food, nimic special, dar ieftină.

Viața de noapte în Cienfuegos

Tropisur Cabaret
Tropisur Cabaret pe Paseo de Prado

În funcție de ziua săptămânii, s-ar putea să ai ocazia să dansezi toată noaptea în clubul Benny More de pe Calle 37, înainte de intrarea în parc, Cienfuegos Club din Punta Gorda sau Cabaretul Tropisur de pe Paseo del Pardo. Verifică orarul afișat la intrare, s-ar putea să prinzi chiar și un spectacol de cabaret mult mai ieftin decât cel de la Tropicana din Havana. Fiind într-o zi de miercuri, singura noastră opțiune a fost Tropisur. A fost frecventat mai ales de studenți și de europeni mai în vârstă însoțiți de tinere cubaneze. Nu am fost încă în Thailanda și nu eram obișnuită cu acest sistem, dar l-am observat și în Cuba. Intrarea în orice club costă 3 CUC, iar fetele intră gratis în teorie. De fapt, asta se aplică doar pentru cele care studiază la universitatea din oraș.

Cienfuegos es la ciudad que a mi mas me gusta
Cienfuegos es la ciudad que mas me gusta a mi

Cienfuegos ne-a surprins în mod plăcut și cu siguranță merită cel puțin o zi pentru a-l descoperi. Mă bucur că l-am inclus în itinerariul nostru prin Cuba. Singurul nostru regret este că nu am putut sta mai multe zile pentru a vedea și împrejurimile, în special Laguna Guanaroca și El Nicho.

Cienfuegos ghid turistic viziteaza Cuba

Travel With A Spin contains affiliate links. If you make a purchase through these links, I will earn a commission at no extra cost to you. Thanks for reading!

2 thoughts on “De ce ar trebui sa vizitezi Cienfuegos, Cuba?

  1. Superb! Uite că m-ai făcut să mă mai gândesc odată la Cuba și îmi pare rău că n-am avut timp să ajung și-n Cienfuegos. Doar e la o aruncătură de băț de Trinidad. Next time!

    1. Ma bucur ca ti-am adus aminte din nou de Cuba. Sper ca amintirile au fost placute 🙂 Cienfuegos e intr-adevar deosebit, dar nu fuge nicaieri. Next time zic si eu la multe!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *